Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 23.05.2018

Gruevski osuđen na dvije godine zatvora

Al Jazeera 23.05.2018
Bivši makedonski premijer proglašen je krivim zbog poticanja nezakonite nabavke luksuznog mercedesa. Bivši makedonski premijer proglašen je krivim zbog poticanja nezakonite nabavke luksuznog mercedesa 2012. godine. Presuđeno mu je u slučaju "Tenk"… »

Pompeo: SAD i dalje radi na samitu sa Sjevernom Korejom

Al Jazeera 23.05.2018
Do novog zaoštravanja odnosa između Seula i Pjongjanga, došlo je zbog vojnih vježbi koje SAD održava s Južnom Korejom. Sjedinjene Američke Države i dalje rade na tome da se historijski samit sa Sjevernom Korejom održi 12. juna, izjavio je… »

Julija Skripalj: Nadam se da ću se vratiti u Rusiju

Al Jazeera 23.05.2018
U prvom obraćanju javnosti nakon trovanja, kćerka dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja izjavila da ne želi usluge ruske ambasade u Londonu. Julija Skripalj, kćerka bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja, koja je preživela napad… »

Giuseppe Conte dobio mandat za sastav vlade

Al Jazeera 23.05.2018
Mattarella je dao Giuseppeu Conteu mandat za sastav nove vlade koju čine krajnje desna Liga i Pokret 5 zvijezda. Talijanski predsjednik Sergio Mattarella dao je Giuseppeu Conteu mandat za sastav nove vlade koju čine krajnje desna Liga i Pokret 5… »

Sebija Izetbegović neće prihvatiti kandidaturu za Predsjedništvo BiH

Al Jazeera 23.05.2018
Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu odlučila je ne prihvatiti kandidaturu za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, kao predstavnik Stranke demokratske akcije. Direktorica Kliničkog centra… »

Pentagon povukao poziv Kini za vojnu vježbu na Pacifiku

Al Jazeera 23.05.2018
Povlačenje poziva predstavlja odgovor na 'kinesku militarizaciju Južnokineskog mora', tvrdi Pentagon. Pentagon je saopćio da je povukao poziv Kini za učešće u multinacionalnoj vojnoj vježbi koja će ovog ljeta biti održana na Pacifiku. Povlačenje… »

Kompanija Cisco upozorila na novi hakerski napad

Al Jazeera 23.05.2018
Američka kompanija navodi da je 'zaraženo' najmanje pola miliona rutera i servera, dok Ukrajina tvrdi da je to priprema za veliki ruski informatički napad. Kompanija Cisco Systems upozorila je da su hakeri zarazili najmanje 500.000 rutera i servera… »

Ambasador Friedman pozirao uz fotografiju na kojoj nema Kupole na stijeni

Al Jazeera 23.05.2018
David Friedman nije bio svjestan šta se nalazi ispred njega kad je snimljena fotografija, poručili su iz američke ambasade. Američki veleposlanik u Izraelu David Friedman suočio se s kritikama zbog poziranja pored snimke Jeruzalema iz zraka na kojoj… »

Bivši borci blokirali ulicu kod zgrade Parlamenta FBiH

Al Jazeera 23.05.2018
Demobilisani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane traže rješenje zahtjeva upućenih resornom ministarstvu. Demobilisani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) okupili su se… »

Izraelska vlada počela održavati sastanke u podzemnom bunkeru

Al Jazeera 23.05.2018
Izrael je ovaj mjesec optužio Iran za raketiranje Golanske visoravni, te je odgovorio najjačim udarima u Siriji od početka rata 2011. Izraelski sigurnosni kabinet, tijelo koje čine ključni vladini ministri i premijer Benjamin Netanyahu, počeo je… »