Izvor: Dojče vele arhiva vesti 23.05.2018

Tiha transformacija Euleksa

Dojče vele 23.05.2018
Misija Evropske unije, Euleks, koja je deset godina na Kosovu bila zadužena za policiju i pravosuđe, okončava svoj mandat. I od 14. juna odmah počinje novi – ali samo sa savetodavnom ulogom. Tačan format i broj službenika buduće misije Evropske… »

Gluvi telefoni između Atine i Skoplja

Dojče vele 23.05.2018
Iako se činilo da je dogovor Atine i Skoplja u sporu oko imena na dohvat ruke, dan uoči susreta ministara spoljnih poslova dveju zemalja s međunarodnim posrednikom u Njujorku, sve je i dalje otvoreno. Već nekoliko dana traju intenzivne telefonske… »

Kina strateški kupuje nemačke firme

Dojče vele 23.05.2018
Kineske kompanije kupuju firme po celoj Evropi, posebno u Nemačkoj. Nova studija pokazuje da kineski kupci preuzimaju vlasništvo u skladu sa zvaničnom strategijom vlade u Pekingu i da se pritom ništa ne prepušta slučaju. Kada kompanije iz Kine… »

Angela Merkel u Kini – samo pažljivo!

Dojče vele 23.05.2018
Iran, trgovina, klima – zbog Trampovog kursa konfrontacije Nemačka se odjednom našla na strani Kine. Ali, zbog svetske politike ne treba zaboraviti na razlike između Kine i Nemačke. Poseta Angele Mrekel Kini izgleda kao putovanje novom najboljem… »

Najlakše je reći „izvini“

Dojče vele 23.05.2018
Evropski parlament pustio je Marka Zakerberga da se olako izvuče. Vlasnik Fejbuka se izvinio i obećao poboljšanja. Ali samo regulative mogu da ograniče uticaj tog internet-giganata, smatra Barbara Vezel. Bio je to događaj tokom kojeg čovek poželi… »

Ukradeni Ajnštajnov mozak na izložbi

Dojče vele 23.05.2018
Koliko je Albert Ajnštajn zapravo bio genijalan? Delovi njegovog mozga uskoro će biti izloženi u Prirodnjačkom muzeju u Minsteru. Nije ipak poznato koliko su edukativni efekti tog spornog eksponata. Čak ni genije Albert Ajnštajn (1879.-1955.) nije… »

Kriza Italije je i kriza Evrope

Dojče vele 23.05.2018
Nemačke novine kritički pišu o novoj italijanskoj vladi i zabrinuti su za budućnost „Evrope“ i evrozone: „Ako Italija ekonomski počne da se sapliće, ostatak zajednice će teško moći da je održi na nogama“. „Populisti bi što pre trebalo… »

Nemoguća misija u Vašingtonu

Dojče vele 23.05.2018
Hajko Mas doputovao je u Vašington – po prvi put u svojstvu nemačkog ministra spoljnih poslova. Spisak potencijalnih tema za razgovor je dugačak, spisak problema možda još duži. Iranski nuklearni sporazum Prva tačka dnevnog reda po svojoj prilici… »

Rat koji je oblikovao Nemačku

Dojče vele 23.05.2018
Tridesetogodišnji rat vodio se zbog religije, ali je to u suštini bio rat za moć. Počeo je pre tačno četiri veka, izazvao je haos usred Evrope, a okončan je mirovnim sporazumom na čijem se primeru i danas može učiti. Protestantski plemići su… »