Kultura arhiva vesti 23.05.2018

Preminuo američki književnik Filip Rot

B92 23.05.2018
Američki književnik Filip Rot preminuo je noćas u 85. godini od srčane slabosti, saopštio je njegov agent Endrju Vejli. Proslavljeni I sporni autor "Portnojeve boljke", "Zbogom, Kolumbo" i drugih romana osvojio je skoro svaku književnu nagradu… »

Uručene nagrade Vukove zadužbine za umetnost i nauku

RTV 23.05.2018
BEOGRAD - U svečanoj sali Vukove zadužbine danas su uručene godišnje nagrade za umetnost i nauku koje su uručili Miodrag Maticki, predsednik Skupštine Vukove zadužbine i predstavnik donatora nagrade potpredsednik gradonačelnika grada Loznice… »

Nova premijera Novosadskog pozorišta

Politika 23.05.2018
Novi Sad - Predstava „Mikve”, po tekstu Hadar Galron, u režiji gošće iz Kopra Katje Pegan biće premijerno izvedena 24. maja u Novosadskom pozorištu (Ujvideki szinhaz). Mikve u judaizmu označava mesto ritualnog kupanja (pročišćenja), a komad… »

O Novosadskim dnevnicima u Bulevar Booksu

Danas 23.05.2018
Dvodnevna Međunarodna konferencija o delu Lasla Vegela u Novom Sadu Međunarodna dvodnevna naučna konferencija o književnom delu Lasla Vegela počinje sutra od 10.30 u svečanoj sali Filozofskog fakulteta u Novom Sadu kada će Bora Babić, osnivač i… »

Festival "Sedam veličanstvenih" od 8. do 14. juna

N1 Info 23.05.2018
Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih", biće održan od 8. do 14. juna u Kombank dvorani u Beogradu, a predstaviće sedam dokumentaraca koji su upravo doživeli ili imaju premijere i u Evropi, saopštili su… »

Festival italijanskog filma od večeras u Kinoteci

B92 23.05.2018
Festival italijanskog filma, koji će u Beogradu biti održan u okviru prvog izdanja Nedelje italijanskog filma u svetu - "Fare Cinema", biće otvoren večeras u Jugoslovenskoj kinoteci. Festival italijanskog filma biće otvoren u 20 časova, u prisustvu… »

Robert Lakatoš sa Beogradskom filharmonijom i Gabrijelom Felcom

B92 23.05.2018
Pod dirigentskom palicom šefa-dirigenta Gabrijela Felca, Beogradska filharmonija nastupa sa violinistom Robertom Lakatošem, u petak 25. maja (Kolarac, 20h). Mlada zvezda u usponu izvešće sa orkestrom Konjovićev „Jadranski kapričo“, a na… »

Ako je verovati sandri Bulok, tajna lepote je u kožici penisa korejske novorođenčadi: Poznata glumica predala se neobičnom…

Kurir 23.05.2018
Sandra Bulok šokirala je sve prisutne i one kraj malih ekrana koji ne propuštaju šou Elen Dedženeris, kada je usred emisije priznala da svoje lice neguje kožicom penisa korejskih beba. Navodno, tajna je u mikro hrani koja prolazi kroz kožu lica i na… »

Italija: Mandat za prvu populističku vladu u zapadnoj Evropi

Radio 021 23.05.2018
Italijanski predsednik Serđo Matarela poverio je danas premijerski mandat Đuzepeu Konteu. Kontea su predložili Pokret "Pet zvezdica" i desničarska Liga. AP prenosi da je Matarela dao Konteu, novajliji u politici, mandat da oformi prvu populističku… »

Neurohirurzi rešili najveću misteriju kralja popa: Evo kako je Majkl Džekson uspeo da izvede ovo! Ne pokušavajte ovo sami

Kurir 23.05.2018
Jedan i jedinstveni Majkl Džekson, Kralj popa, bio je muzičar kojeg su oponašali širom sveta, posebno svaki njegov plesni korak. Majkl je bio jako vešt igrač, i u većini svojih spotova učestvovao je u koreografiji. U nizu misterija kojeg su ga… »