Izvor: Dojče vele arhiva vesti 24.05.2018

Nemački auto-koncerni na udaru

Dojče vele 24.05.2018
Predsednik SAD ciljano se okreće protiv uvoznih automobila, pre svega onih iz Nemačke. Da bi, kako smatra, zaštitio američke proizvođače i radnike, on proglašava da strani automobili „ugrožavaju nacionalnu bezbednost“. Američki predsednik… »

Homeopatska zabrana za dizelaše

Dojče vele 24.05.2018
Od sledećeg četvrtka dvema ulicama u Hamburgu više neće smeti da prolaze starija dizel-vozila. Slične mere čekaju i druge gradove s obzirom na veliko zagađenje vazduha. Ali ovakve zabrane ispostavljaju se kao simbolične. Vest je odjeknula poput… »

EU pregovara s pištoljem uperenim u glavu

Dojče vele 24.05.2018
Komesarka EU za trgovinu Cecilija Malmstrem sumnja da će Unija uspeti da odbrani svoje pozicije u trgovinskom sporu sa SAD. Nemački ministar privrede Peter Altmajer ipak je optimista. Evropska unija ima još nedelju dana do isteka naknadnog roka za… »

Spor oko imena Makedonije u novoj fazi

Dojče vele 24.05.2018
Frankfurter algemajne cajtung je iz pera novinara Mihaela Martensa objavio tekst o aktuelnim problemima Makedonije sa imenom države – pregled iz kojeg je jasno koliko je problem veliki, ali i preuveličan. „Uzimajući u obzir nade da će se… »

Gruzija iz protesta pleše

Dojče vele 24.05.2018
Neki mladi iz Gruzije na tehno-žurkama protestuju za više slobode u zemlji. Većina Gruzijaca, međutim, svet doživljava s nacionalno-verskim predznakom. Društveni jaz je sve veći. „Čovečanstvo je dobrim delom uništeno mržnjom. Ono troši… »

Odlazak simbola „ruskog“ Londona?

Dojče vele 24.05.2018
Za ruski kapital došlo je vreme da beži iz Velike Britanije. To što Romanu Abramoviču nije izdata viza svojevrsni je signal žiteljima „ruskog“ Londona, ocenjuje politikolog Ivan Preobraženski. Za krupni ruski biznis, onaj koji je kapital izvozio… »