Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 24.05.2018

Razgovori Grčke i Makedonije o imenu u Njujorku

Slobodna Evropa 24.05.2018
Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo je danas da su "maratonski pregovori" te zemlje i Grčke oko imena danas nastavljeni u Njujorku. Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas sastali su se danas da… »

Predsednik Srbije: Ne želim zamrznuti konflikt

Slobodna Evropa 24.05.2018
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je za rešavanje problema sa Kosovom što pre, bez obzira na kritike domaće javnosti. "Daću sve od sebe da se izborim protiv stava 80 odsto ljudi koji misle da treba da zadržimo zamrznuti konflikt… »

Ponovo odloženo suđenje za zločin u Kravici

Slobodna Evropa 24.05.2018
Glavni pretres u ponovljenom suđenju za masakr nad Bošnjacima u Kravici kod Srebrenice iz 1995. godine odložen je za 30. maj i 1. jun, jer se na suđenju pred Specijalnim sudom u Beogradu nije pojavio Dragomir Parović, jedan od osmorice optuženih. To… »

EU uvela Gazpromu uslove za prodaju u istočnoj Evropi

Slobodna Evropa 24.05.2018
Evopska unija (EU) odredila je riskoj kompaniji Gazprom niz obaveza za poboljšanje protoka gasa po konkurentnim cenama u istočnoj Evropi, saopšteno je danas. Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Marete Vestager rekla je da Gazprom treba da na… »

Žigmanov: Skupština da reaguje na uvrede radikala

Slobodna Evropa 24.05.2018
Poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov osudio je danas uvrede predstavnika Srpske radikalne stranke (SRS) na svoj račun i pozvao predsednicu parlamenta Maju Gojković da na njih reaguje. On je na konferenciji za novinare rekao… »

Oružari 'Zastava oružje' i Vulin bez dogovora

Slobodna Evropa 24.05.2018
Predstavnici Štrajkačkog odbora fabrike "Zastava automobili" iz Kragujevca i Ministarstva odbrane nisu danas uspeli da postignu dogovor o strateškim zahtevima kragujevačkih oružara. Predsednik fabričkog sindikata Dragan Ilić rekao je Radiju… »

Presude za 'Medicus' u slučaju trgovine ljudskim organima

Slobodna Evropa 24.05.2018
Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim optužene u slučaju poznatom kao "Medicus" koji se tiče trgovinom ljudskih organa i organizovanog kriminala. Vlasnik klinike doktor Ljutfi Derviši dobio je sedam i po godina zatvora i kaznu od 8.000 eura, dok… »

Freeman se izvinio nakon optužbi za seksualno zlostavljanje

Slobodna Evropa 24.05.2018
Slavni američki glumac Morgana Freemana izvinio se grupi žena koje su ga optužile za seksualno zlostavljanje i neprimjereno ponašanje. Osam žena podnijelo je ove optužbe, piše CNN. "Pokušavao mi je podići suknju i pitao me nosim li donje rublje"… »

SAD negiraju da su izvršile napad na položaje sirijske vojske

Slobodna Evropa 24.05.2018
Sirijski državni mediji izvestili su da je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama koja se bori protiv takozvane Islamske države rano u četvrtak rano ujutru gađala sirijske vojne položaje u istočnoj Siriji, ali je vojska SAD negirala tu… »

Istražitelji: Malezijski avion oboren ruskom raketom

Slobodna Evropa 24.05.2018
Međunarodni tim istražitelja saopštio je danas da je detaljnom analizom video snimaka ustanovljeno da je raketom iz sistema Buk koja je došla iz ruske vojske pogođen avion Malezija erlajnsa, koji je oboren pre skoro četiri godine, prenosi Beta… »