Izvor: Slobodna Evropa/Svet arhiva vesti 24.05.2018

Nalazi istrage: MH17 oboren raketom ruske vojske

Slobodna Evropa 24.05.2018
Zajednički istražni tim kojeg sačinjavaju stručnjaci iz Australije, Belgije, Malezije, Nizozemske i Ukrajine potvrdio je dosadašnju istragu da je malezijski putnički avion oboren raketom iz ruskog sustava BUK, koja je pripadala 53. brigadi ruske… »

SAD otkazale samit sa Severnom Korejom

Slobodna Evropa 24.05.2018
Američki predsednik Donald Tramp ocenio je u četvrtak da lider Severne Korej Kim Džong Un želi da uradi šta je ispravno ostavljajući mogućnost novog sastanka nakon ranije najave da je samit zakazan 12. juna u Singapuru otkazan. Tramp je rekao da je… »

Tramp otkazao sastanak sa Kimom

Slobodna Evropa 24.05.2018
Predsednik SAD Donald Tramp otkazao je susret sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, planiranim za 12. juni, saopštila je Bela kuća. "Zaista sam se nadao da ću biti tamo sa vama. Nažalost, nakon velike ljutnje i otvorenog neprijateljstva… »

Maduro prisegao za predsjednika Venezuele

Slobodna Evropa 24.05.2018
Nicolas Maduro prisegnuo je za drugi šestogodišnji mandat za predsjednika Venezuele koji treba početi tek 10. siječnja 2019. godine. Maduro je pobijedio na izborima prije četiri dana. Glasovanje je bojkotirala oporba jer izbore smatra nezakonitim dok… »

Švedska usvojila zakon o eksplicitnom pristanku na seksualni odnos

Slobodna Evropa 24.05.2018
Švedska je usvojila zakon koji predviđa da će ljudi morati da dobiju eksplicitan pristanak od druge osobe na seksualni odnos, a u suprotnom će se smatrati silovanjem, prenela je danas agencija AP. Zakon usvojen je sa 257 glasova za, 38 protiv, a 54… »

Vekovni saveznici: Može li EU da 'pokaže zube' Trampu?

Slobodna Evropa 24.05.2018
Ne kidajte grubo niti prijateljstva, jer ako ih treba ponovo vezati ostaće čvorovi, upozoravao je Abraham Linkoln (Lincoln). U odnosima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država sve je više nesuglasica, tako da je pitanje kako će se jednog dana… »