Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 25.05.2018

Zašto je Trump otkazao susret s Kimom?

Al Jazeera 25.05.2018
Trump je otkazao sastanak koji je trebao biti prvi susret aktuelnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog lidera. Američki predsjednik Donald Trump odlučio je da otkaže planirani sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Jon-unom pošto je… »

Holandija: Rusiju ćemo smatrati odgovornom za rušenje MH17

Al Jazeera 25.05.2018
Holandija i Australija zatražile od Rusije dijalog kako bi se pružila pravda zbog patnje i štete uzrokovane rušenjem aviona. Nizozemska vlada priopćila je u petak da će smatrati rusku državu odgovornom zbog "njezine uloge" u rušenju zrakoplova… »

Trump ostavio mogućnost sastanka s Kim Jong-unom 12. juna

Al Jazeera 25.05.2018
Samo dan, nakon što je otkazao samit sa sjevernokorejskim liderom, američki predsjednik izjavio da je raniji datum i dalje u igri. Američki predsednik Donald Trump izjavio je da je još uvijek moguće da se planirani samit sa Severnom Korejom održi… »

Nimitz: Ministri Grčke i Makedonije nisu riješili spor

Al Jazeera 25.05.2018
Dvodnevni sastanak šefova diplomatije dvije zemlje u New Yorku završen je bez dogovora; prijedlog posrednika UN-a jest Sjeverna Makedonija. Posrednik Ujedinjenih nacija za spor Grčke sa Makedonijom o njenom nazivu Metju Nimic izjavio je u Njujorku da… »

Hrvatski sabor usvojio Zakon o državnoj imovini

Al Jazeera 25.05.2018
Usvajanje zakona izazvalo je reakcije u Bosni i Hercegovini jer se procjenjuje da se na području Hrvatske nalazi imovina bh. kompanija i građana vrijedna najmanje deset milijardi eura. Hrvatski sabor donio je u petak Zakon o upravljanju državnom… »

Evropska uredba o zaštiti podataka stupila na snagu

Al Jazeera 25.05.2018
GDRP će otežati zloupotrebu ličnih podataka koje kompanije prikupljaju o svojim korisnicima. Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR), koja je stupila na snagu, novi je evropski zakon koji bi trebao bitno otežati zloupotrebu ličnih podataka koje… »

Komandant NATO-a za Evropu: Trebamo pojačanje zbog Rusije

Al Jazeera 25.05.2018
General Curtis Scaparrotti zatražio još vojnika, špijunskih aviona i druge resurse od SAD-a i evropskih vojski. Glavnokomandujući NATO snagama i američkom vojskom u Evropi general Curtis Scaparrotti rekao je kako traži još vojnika, špijunskih… »

SAD uveo sankcije iranskim i turskim aviokompanijama

Al Jazeera 25.05.2018
Amerikanci navode da su sankcionisani prevozili oružje, borce i novac u Siriju i Libanon. Sjedinjene Američke Države uvele su u četvrtak sankcije protiv više iranskih i turskih kompanija i zrakoplova, za koje navode da su prevozili oružje, borce i… »

Smrtonosni bombaški napad u centru Benghazija

Al Jazeera 25.05.2018
Najmanje sedam osoba je poginulo i 20-tak je povrijeđeno u eksploziji automobila bombe u centru libijskog grada. Najmanje sedmero ljudi je poginulo, dok ih je 20-tak ranjeno u četvrtak navečer u eksploziji autobombe u prometnoj ulici u centru libijskog… »

Real treći put zaredom osvajač Lige prvaka

Al Jazeera 25.05.2018
Nogometaši Reala osvojili su Ligu prvaka nakon što su u finalu u Kijevu slavili protiv Liverpoola s 3:1. Nogometaši Reala osvojili su Ligu prvaka nakon što su u finalu u Kijevu slavili protiv Liverpoola s 3:1 (0:0). Pogotke su za Real dali Karim… »