Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 06.06.2018

Oba doma Parlamenta izglasali povjerenje Vladi Italije

Al Jazeera 06.06.2018
Premijer Giuseppe Conte može početi s provođenjem programa koji uključuje smanjenje poreza, reformu pravosuđa i druge obećane mjere. Donji dom talijanskog Parlamenta je u srijedu navečer izglasovao poverenje Vladi novog premijera Giuseppea Contea… »

Gvatemala: Vulkan Fuego odnio 75 života

Al Jazeera 06.06.2018
Najmanje 200 osoba smatra se nestalima nakon erupcije vulkana Fuego, vlasti Gvatemale naredile nove evakuacije. U erupciji vulkana Fuego u Gvatemali poginulo je 75 osoba, a gotovo 200 je nestalo, objavili su dužnosnici, a prenosi AFP. Po Institutu za… »

Advokat: Zdravko Mamić u bijegu, na potezu BiH

Al Jazeera 06.06.2018
Kad okrivljenika nema na proglašenju presude, objašnjava Branko Šerić, a kazna je pet godina i veća, može se smatrati da je u bijegu. Bivši čelnik i sadašnji savjetnik zagrebačkog Nogometnog kluba Dinamo Zdravko Mamić, nakon presude na… »

Giuliani: Kim je preklinjao za samit s Trumpom

Al Jazeera 06.06.2018
Pravni savjetnik američkog predsjednika kaže da je ranija odluka da se otkaže samit 'bacila na koljena' lidera Sjeverne Koreje. Pravni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani izjavio je u srijedu… »

Kina upozorava SAD: Ne izazivajte nevolje

Al Jazeera 06.06.2018
Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova kaže da će Kina preduzeti sve neophodne mjere kako bi odbranila svoj suverenitet. Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying upozorila je u srijedu Sjedinjene Američke Države da… »

Zbog susreta Trumpa i Jong-una zatvara se zračni prostor iznad Singapura

Al Jazeera 06.06.2018
Singapur će 12. juna biti mjesto susreta između američkog i sjevernokorejskog lidera Donalda Trumpa i Kim Jong-una. Vazdušni prostor iznad Singapura bitće zatvoren tokom samita SAD-a i Sjeverne Koreje slijedeće sedmice, javlja Reuters pozivajući se… »

Žrtve u napadima na civile u Bagdadu

Al Jazeera 06.06.2018
Izvor navodi da je najmanje sedam osoba ubijeno, a više od 20 ranjeno u četvrti Sadr City. U Bagdadu, u četvrti Sadr City, u srijedu su izbile dvije eksplozija, u kojima ima mrtvih i ranjenih, a za koje su iračke vlasti saopćile da je "teroristički… »

U španskoj Vladi samo pet muškaraca, među njima astronaut

Al Jazeera 06.06.2018
Novu Vladu u Španiji čini 11 žena i pet muškaraca, pri čemu se ženama pripale i ključna ministarske pozicije. Nova socijalistička Vlada Španjolske objavila je u srijedu sastav kabineta koji čine pet muškaraca i čak 11 žena na ministarskim… »

Video: Požar u centru Londona gasi 100 vatrogasaca

Al Jazeera 06.06.2018
Vatra je izbila iznad luksuznog hotela ‘Mandarin Oriental’ sa 12 spratova u poznatoj četvrti Knightsbridge. Oko stotinu vatrogasaca učestvuje u gašenju požara koji je u srijedu izbio u hotelu “Mandarin Oriental” u centru Londona. Na… »

Zeman ponovo imenovao Babiša za premijera

Al Jazeera 06.06.2018
Češki milijarder u drugom pokušaju nastoji formirati vladu uz podršku komunista, zbog čega su protestirale hiljade Čeha. Češki milijarder Andrej Babiš, čija je populistička stranka ANO (Da) pobedila na izborima oktobra prošle godine, ponovo je… »