Izvor: Dojče vele arhiva vesti 14.06.2018

Krupne nesuglasice u nemačkoj vladi

Dojče vele 14.06.2018
Kancelarka Angela Merkel i ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer nisu se saglasili oko izbegličke politike – to bi moglo da dovede do situacije u kojoj na svojoj funkciji može ostati samo jedno od njih dvoje. Kancelarka Angela Merkel sinoć se… »

Džombast put do sporazuma

Dojče vele 14.06.2018
Dve zakasnele nacije Balkana – Grčka i Makedonija – već više od 25 godina svojim sporom oko imena nerviraju EU i međunarodnu zajednicu. Rešenje je čini se pronađeno, ali se spor ipak nastavlja. Prema grčkom tumačenju, Republika Makedonija… »

Protagonisti budućnosti

Dojče vele 14.06.2018
Ni upravo održani Global medija forum, koji se svake godine u organizaciji Dojče velea održava u Bonu, nije ponudio jednostavna rešenja za globalnu nejednakost. Zato je bilo mnoštvo ideja i podsticaja za razmišljanje…. En Bojsen skicira mračnu… »

Afrički san Ernesta Če Gevare

Dojče vele 14.06.2018
Povodom devedeset godina od rođenja Ernesta Če Gevare, penzionisani kubanski general Viktor Dreke (81) priseća se za DW gerilskog rata u Kongu u kome je učestvovao zajedno sa legendarnim latinoameričkim revolucionarom. „Ovo je priča o neuspehu“… »

„Nadljudski“ posao za Nemce

Dojče vele 14.06.2018
Nemačka fudbalska reprezentacija krenula je u „misiju odbrane titule“, kako to ovdašnji mediji rado zovu. Ali „u prtljagu su i brige“. Prema ocenama većine, forma tima još nije najbolja, ali kadar je i dalje – svetski. Branioci titule će… »

Severna, ti kaleša neverna

Dojče vele 14.06.2018
Makedonija je prekoračila prag odakle nema nazad. Predsednik Ivanov i VMRO mogu da pređu na tu stranu ili ostanu zaglavljeni u maloj, mračnoj sobi i vire kroz ključaonicu. Sa Micotakisom, Orbanom, Erdoganom i Putinom. Sada, nakon što je postignut… »

Kljucanje Vučića

Dojče vele 14.06.2018
Kriminalizovanje protesta protiv povećanje cene goriva samo je jedna od nekoliko linija odbrane vlasti od mrskog pitanja zašto je Srbija jedan od konstantnih regionalnih lidera po ceni goriva. „Stravično nasilje, koje u Srbiji nije viđeno u… »

Pod Trampom je Atlantik postao širi

Dojče vele 14.06.2018
Evropi je potrebna samouverenija spoljna politika kako bi mogla da odgovori na politiku SAD, a Berlinu „radikalna povezanost“ s Francuskom i „nova istočna politika“, smatra šef nemačke diplomatije Hajko Mas. „Pod predsednikom Trampom… »