Izvor: Al Jazeera/Balkan arhiva vesti 26.06.2018

Pregovori EU-a sa Skopljem i Tiranom odgođeni za 2019. godinu

Al Jazeera 26.06.2018
Početak pregovora o pridruživanju sa Makedonijom I Albanijom u junu sljedeće godine, odlučeno na Vijeću za opće EU-a u Luksemburgu. Početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji sa Albanijom i Makedonijom neće se realizirati prije juna 2019… »

Ivanov odbio potpisati ratifikaciju sporazuma o imenu

Al Jazeera 26.06.2018
Makedonija nema plan B, a gotovo 80 posto građana želi članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, kaže premijer Zoran Zaev. Makedonski predsjednik Đorge Ivanov donio je odluku da ne potpiše Ukaz o proglašenju Zakona o ratifikaciji sporazuma o imenu s… »

Negirao genocid: Ambasadoru Rusije odbijena posjeta Potočarima

Al Jazeera 26.06.2018
Zbog stava Rusije o negiranja genocida u Srebrenici njen ambasador u BiH Petar Ivancov neće biti primljen u Memorijalnom centru u Potočarima. Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov, u srijedu će posjetiti općinu Srebrenica, i… »

Collaku: Rok za postizanje sporazuma do osam mjeseci

Al Jazeera 26.06.2018
Vremenski rok za postizanje sporazuma Srbije i Kosova vezan je uz mandat institucija Evropske unije, smatra savjetnik Hashima Thacija. Bekim Collaku, savjetnik predsjednika Kosova Hashima Thacija, tvrdi da je optimalan rok za postizanje sporazuma Beograda… »

Klasić: Vratimo 'naše Srbe' i popravimo demografiju u Hrvatskoj

Al Jazeera 26.06.2018
Hrvatski povjesničar smatra da se dijaspora neće masovno vraćati pa se može naseliti Srbe koji su otišli bilo pod pritiskom bilo dobrovoljno. Pitanje demografije vrlo je aktualno posljednjih mjeseci u Hrvatskoj, u vezi toga su se sukobili i… »

Stotine hrvatskih ljekara koncesionara u 'bijelom štrajku'

Al Jazeera 26.06.2018
Ljekari primarne zdravstvene zaštite nezadovoljni odustajanjem od privatizacije ordinacija, za srijedu najavili protest. Blizu 700 koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) u Hrvatskoj od utorka radi sporije izražavajući time nezadovoljstvo… »

Mektić: BiH neće biti prihvatni centar za migrante

Al Jazeera 26.06.2018
Za smještaj migranata i izbjeglica bit će otvoreni kapaciteti kod Velike Kladuše i u napuštenoj kasarni kod Sarajeva. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić odbacio je u utorak mogućnost da njegova zemlja postane prihvatni centar za… »

Tanja Fajon: Za Bosnu i Hercegovinu jedino rješenje je Evropska unija

Al Jazeera 26.06.2018
BiH su potrebni lideri koji su spremni na saradnju i kompromise, poručila je članica Evropskog parlamenta tokom posjete Sarajevu. Za Bosnu i Hercegovinu jedino rješenje je Evropska unija, izjavila je u utorak Tnja Fajon, članica Evropskog parlamenta… »

Ministri EU-a danas usvajaju zaključke o Srbiji

Al Jazeera 26.06.2018
Ministri su opet pozvali Beograd da više radi na vladavini prava, pogotovo na reformi pravosuđa i slobodi izražavanja. Ministri općih poslova Evropske unije će u utorak, na sastanku u Luksemburgu, usvojiti zaključke kojima će pozdraviti postignuti… »