Izvor: Politika/Svet arhiva vesti 26.06.2018

Žestoka debata EU oko proširenja i Zapadnog Balkana

Politika 26.06.2018
LUKSEMBURG - Zemlje članice EU podeljene su oko mogućnosti da daju „zeleno svetlo” Makedoniji i Albaniji za početak pristupnih pregovora. Žestoka debata 25 zemlja članica sa jedne i Francuske, Holandije i Danske još traje na sastanku ministra EU… »

Vrhovni sud SAD podržao Trampovu odluku o zabrani

Politika 26.06.2018
VAŠINGTON - Vrhovni sud SAD podržao je zabranu predsednika Donalda Trampa o ulasku građana nekoliko uglavnom muslimanskih zemalja u SAD. Sud je time odbacio prigovor da zabrana diskriminiše muslimane ili da je predsednik njome prekoračio svoja… »

Holandija zabranila burke; Ultradesnica: Zatvorićemo džamije

Politika 26.06.2018
AMSTERDAM – Gornji dom holandskog parlamenta danas je usvojio zakon kojim se zabranjuje nošenja velova koji pokrivaju lice u javnim zgradama poput škola, vladinih kancelarija, bolnica, kao i u javnom prevozu. Rojters podseća da je donji dom… »

Rama u akciji „Ne plaši se orla”: Račun za Šaćirija i Džaku

Politika 26.06.2018
TIRANA - Premijer Albanije Edi Rama otvorio je račun u jednoj banci u Albaniji i pozvao zainteresovane da doniraju novac kako bi se platila kazna za švajcarske reprezentativce Džerdana Šaćirija i Granita Džaku. U akciji nazvanoj „Ne plasi se… »

Pariz, London i Berlin biće okosnica evropskih vojnih snaga

Politika 26.06.2018
Emanuel Makron preuzima inicijativu, uvodi Veliku Britaniju i Nemačku u Evropsku inicijativu za intervencije. Ideja Emanuela Makrona, o kojoj je govorio nedugo pošto je postao predsednik Francuske, a pregovarao o njoj nekoliko meseci, sada je i… »

U poplavama u Vijetnamu stradalo 15 ljudi

Politika 26.06.2018
HANOJ - Najmanje 15 ljudi, među kojima dvoje dece, poginulo je u klizištima i poplavama koje su pogodile severni deo Vijetnama, saopštili su danas zvaničnici, navodeći da se 11 osoba vode kao nestali. Poplave su oštetile puteve, kuće i useve, a… »

Francuski mesari traže policijsku zaštitu od vegana

Politika 26.06.2018
PARIZ - Francuski mesari zatražili su od ministra unutrašnjih poslova Žerara Kolomba policijsku zaštitu zbog napada i „nasilja” grupa vegana koje se protive konzumiranju mesa i uzgoju stoke za hranu. „Računamo na vaše usluge i na podršku cele… »

Asad: U obnovi Sirije neće učestvovati zapadni investitori

Politika 26.06.2018
MOSKVA - Sirijski predsednik Bašar el-Asad kaže da ta zemlja neće dozvoliti zapadnim investitorima da učestvuju u obnovi te ratom razorene zemlje jer oni, kako tvrdi, samo dolaze kako bi iskorišćavali tuđe ekonomije. U intervjuu za rusku televiziju… »

Makron u privatnoj poseti papi Franji

Politika 26.06.2018
VATIKAN - Predsednik Francuske Emanuel Makron nalazi se danas u privatnoj poseti papi Franji. Papa je uveo Makrona u svoje prostorije gde su njih dvojica ljubazno razgovarali nekoliko minuta pre nego što su ispratili medije. Do susreta je došlo u… »

Na Sitoniji pada kao iz kabla

Politika 26.06.2018
Iz Grčke stižu vesti o obilnim padavinama koje će mnogima pokvariti utiske sa odmora. (Foto Dušan Ćuk) Naši čitaoci koji trenutno borave u Nikitiju na Sitoniji, šalju nam slike sa sivim nebom i bujicama koje se slivaju ka moru koje je zamućeno… »