Izvor: RTS/Balkan arhiva vesti 26.06.2018

Ivanov o razlozima zbog kojih neće da potpiše sporazum

RTS 26.06.2018
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov zvanično je odbio da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma, koji su potpisali predstavnici Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske republike. Ivanov navodi da taj… »

Luksemburg, usvojeni zaključci o Srbiji

RTS 26.06.2018
Savet ministara EU u Luksemburgu usvojio je zaključke o Srbiji. Pozdravlja dosadašnji napredak u pregovorima o članstvu, ali poziva Beograd da ubrza reforme vladavine prava. Makedoniji i Albaniji evropski ministri su obećali otvaranje pregovora o… »

Dodik o namerama britanskih obaveštajaca: Neće uspeti

RTS 26.06.2018
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da britanski obavještajci ne dolaze u BiH radi fer i poštenih izbora, nego s namerom da ojačaju centralizaciju BiH i da kreiraju izbore koji bi omogućili strukturu za realizaciju tog cilja, ali je… »

Podgorica, potpukovniku pritvor do 72 sata

RTS 26.06.2018
Eminu Husoviću, koji je juče pucao u prostorijama Ministarstva odbrane, nakon saslušanja u tužilaštvu, određen je pritvor do 72 sata. Portal RTCG prenosi da će potpukovnik Vojske Crne Emin Husović već danas biti priveden kod istražnog sudije… »

Zaev: Podneću ostavku ako referendum ne uspe

RTS 26.06.2018
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je uveren da će referendum o dogovoru sa Grčkom oko imena biti uspešan, a da će ako ne bude tako, podneti ostavku. Sobranje 16. jula odlučuje o datumu referenduma o imenu, javio je skopski "Kanal 5". Zoran… »

Makedonija, sprema se opoziv Ivanova

RTS 26.06.2018
Poslanik Demokratske unije za integracije Artan Grubi rekao je da je "sve spremno za opoziv" predsednika te države Đorđa Ivanova, ali da se čeka "pravi trenutak" kako bi ta inicijativa bila prosleđena Sobranju, javljaju makedonski mediji. "Nastavlja… »

Fifa kaznila Hrvate zbog ispada navijača

RTS 26.06.2018
Hrvatski fudbalski savez kažnjen je od FIFA sa 13.000 švajcarskih franaka zbog incidenata navijača tokom utakmice protiv Argentine na Svetskom prvenstvu u Rusiji. FIFA je sankcionisala HNS zbog tuče hrvatskih pristalica, kao i bacanja tvrdih predmeta… »

Kurc i Zaev pozivaju Makrona da ne blokira Makedoniju

RTS 26.06.2018
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i njegov makedonski kolega Zoran Zaev apelovali su na predsednika Francuske Emanuela Makrona da se ne protivi otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem. Kurc je na zajedničkoj konferenciji za štampu izrazio nadu da… »

Austrija, vežba na granici kao poruka migrantima

RTS 26.06.2018
Na graničnom prelazu Špilfeld ka Sloveniji austrijske snage bezbednosti održale su vežbu "Pro Borders" prikazujući hitne mere za sprečavanje ilegalne migracije. Vežba je održana i pored protivljenja susedne Slovenije. U vežbi je učestvovalo oko… »

Uslovno otvaranje pregovora za Makedoniju i Albaniju 2019.

RTS 26.06.2018
Savet EU je posle duge rasprave postigao jedinstvo u vezi s napretkom Makedonije i Albanije na putu evrointegracija. U zaključcima Saveta navodi se da će Skoplje i Tirana moći da otvore pristupne pregovore u junu 2019. godine ukoliko ispune određene… »