Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 26.06.2018

Predsednik Makedonije odbacio sporazum o promeni imena

Slobodna Evropa 26.06.2018
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je danas (utorak) da je odlučio da ne potpiše ukaz za proglašenje dogovora s Grčkom koji je ratifikovao makedonski parlament. U obrazloženju poslatom Sobranju, Ivanov navodi da dogovor kojim se rešava… »

Berlin traži od Pariza otvaranje pregovora sa Makedonijom i Albanijom

Slobodna Evropa 26.06.2018
Grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas je potvrdio je u utorak da su oko pitanja otvaranja pristupnih pregovora sa Makeodnijom i Albanijom, Evropka Unija podeljena u dve grupe: na 25 članica koje podržavaju otvaranje pristupnih pregovora sa… »

Srbija uputila 'oštar protest' Savjetu Evrope zbog Plenkovića

Slobodna Evropa 26.06.2018
Delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope uputila je "oštar protest" predsednici tog tela Lilijen Mari Paskije i tražila hitan sastanak, zbog, kako su naveli, "skandaloznog" obraćanja premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Kako se… »

FIFA kaznila i Hrvatski nogometni savez

Slobodna Evropa 26.06.2018
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 13.000 švicarskih franaka (oko 83.000 kuna ili oko 11.000 eura) zbog nekoliko incidenata navijača za vrijeme utakmice protiv Argentine. FIFA je kaznila HNS zbog… »

Mektić: BiH neće biti prihvatni centar za migrante

Slobodna Evropa 26.06.2018
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH prisustvovao je sastanak u Međugorju sazvanom zbog velikog priliva migranta i izbjeglica u BiH. Mektić je naglasio da BiH neće biti prihvatni centar za migrante i izbjeglice. "Mi nemamo namjeru i kapacitet da BiH… »

Ambasador Rusije nije dobrodošao u Potočare

Slobodna Evropa 26.06.2018
Posjeta Srebrenici ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancovu, planirana za sutra (srijeda), odgođena je za drugi put, potvrđeno je Feni iz Ambasade Ruske Federacije. Između ostalog, bilo je planirano da se tokom posjete Općini Srebrenica… »

Hrvatska pobedila Island, Argentina Nigeriju

Slobodna Evropa 26.06.2018
Reprezentacija Hrvatske savladala je Island u meču poslednjeg, trećeg kola grupe D na Svetskom prvenstvu i sa maksimalne tri pobede prošla u osminu finala – 2:1 (0:0). Fudbalska ekipa Hrvatske će se za mesto među osam najboljih reprezentacija sveta… »

Holandski senat izglasao djelimičnu 'zabranu burke'

Slobodna Evropa 26.06.2018
Gornji dom holandskog parlamenta u utorak je izglasao zakon o zabrani nošenja burke-vela za lice u javnim ustanovama kao što su škole, vladine kancelarije i bolnice, javlja Reuters. Donji dom parlamenta Holandije izglaso je taj zakon još 2016., nakon… »

Vrhovni sud podržao Trumpovu zabranu ulaska u SAD

Slobodna Evropa 26.06.2018
Američki predsjednik Donald Trump djelovao je skladu sa zakonom kada je ograničio ulazak u SAD građanima iz dominantno muslimanskih zemlja, objavio je Vrhovnu sud u utorak. Vrhovni sud u kojem su konzervativci većina odluku je donio glasovima 5 prema… »

Malta će primiti brod sa migrantima

Slobodna Evropa 26.06.2018
Malta će dozvoliti da na njene dokove pristane brod za spašavanje Lifeline nakon što je Italija odbila da omogući pristajanje na njenu obalu, čime je okončano stajanje na Mediteranu ovog broda na kojem se nalazi 230 migranta, cijelu sedmicu. Ovo je… »