Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 29.06.2018

EU poručila Londonu: Ili realističan plan ili odlazite bez ičega

Al Jazeera 29.06.2018
Članice preporučile Britaniji da sastavi 'realistične i izvodive prijedloge' o tome kakve odnose želi s EU-om. Europska unija je u petak priopćila da "nema značajnog napretka" o Brexitu po ključnom pitanju irske granice i savjetovala članice Unije… »

Hapšenja tokom protesta protiv Trumpa

Al Jazeera 29.06.2018
Demonstranti su uzvikivali parole protiv 'nulte tolerancije' američkog predsjednika prema ilegalnim imigrantima. Policija je uhapsila 575 osoba koje su ispred američkog Senata u Washingtonu demonstrirale protiv imigracione politike predsjednika SAD-a… »

Merkel: Grčka i Španija će preuzeti nazad migrante

Al Jazeera 29.06.2018
Lideri 28 članica Evropske unije su na samitu u Briselu jutros postigli dogovor o migracijama. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas kako su Grčka i Španija izrazile spremnost da prihvate nazad izbjeglice i migrante registrirane u tim… »

Američki vojnici se povlače iz Seula nakon 73 godine

Al Jazeera 29.06.2018
Komandni centar SAD-a bit će pomjeren iz glavnog grada Južne Koreje dalje od granice sa Sjevernom Korejom. Sjedinjene Američke Države zvanično povlače svoje vojnike iz južnokorejske prijestolnice Seula, poslije više od 70 godina prisustva u tom… »

Bivši gruzijski predsjednik osuđen na šest godina zatvora

Al Jazeera 29.06.2018
Mihail Sakašvili je osuđen zbog zloupotrebe ovlasti i pokušaja da prikrije dokaze o premlaćivanju opozicionog zastupnika u parlamentu. Gruzijski sud osudio je u odsutnosti bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija na šest godina zatvora, zbog… »

Zaev na albanskom jeziku traži podršku građana za NATO

Al Jazeera 29.06.2018
Makedonski premijer je u poruci na Twitteru pozvao sve građane Makedonije da podrže članstvo te zemlje u NATO-u. Makedonski premijer Zoran Zaev, preko društvenih mreža na makedonskom i albanskom jeziku, pozvao je građane da se izjasne za… »

Video: Mađarska vojska kupuje 20 Airbusovih helikoptera

Al Jazeera 29.06.2018
Airbus grupa objavila da je Mađarska naručila 20 vojnih helikoptera H145M, opremljeni inovativnim HForce oružanim sistemom. Izvor: [Airbus Helicopters/YouTube] Mađarska vojska će kupiti 20 novih helikoptera, saopćilo je Ministarstvo odbrane… »

EU produžila ekonomske sankcije Rusiji za šest mjeseci

Al Jazeera 29.06.2018
Odluka lidera Evropske unije donesena na samitu u Briselu bit će zvanično potvrđena u narednih nekoliko dana. Lideri članica Evropske unije donijeli su odluku o produženju ekonomskih sankcija Rusiji, kazao je za agenciju Tass jedan od članova u… »

Crnu Goru niko i ništa neće skrenuti sa evropskog puta

Al Jazeera 29.06.2018
Namjera je da se Crna Gora usporava ili čak blokira na daljem putu ka članstvu u Evropsku uniju, tvrdi Milo Đukanović. Crnu Goru niko i ništa neće skrenuti sa puta evropskih integracija, poručio je u petak predsjednik ove države Milo Ðukanović… »

Gorbačov: Sastanak Putin - Trump mogao bi postati historijski

Al Jazeera 29.06.2018
Kremlj i Bijela kuća ranije potvrdili kako će se predsjednici SAD-a i Rusije sastati 16. jula u Helsinkiju. Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov smatra kako bi predstojeći sastanak predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i Rusije mogao postati… »