Izvor: Dojče vele arhiva vesti 17.07.2018

EU i Japan ukidaju međusobne carine

Dojče vele 17.07.2018
Posle pregovora koji su trajali pet godina, EU i Japan potpisali su svoj zajednički Sporazum o slobodnoj trgovini. On bi trebalo da stupi na snagu 2019. i tada će biti uklonjeno 99 odsto carina između dve strane. „Economic Partnership Agreement“… »

Sećanje u mračnom sokaku

Dojče vele 17.07.2018
Proglašavanje pobune Crvenih beretki „protestom“ nastavak je prevrednovanja bliže istorije u kojoj je Peti oktobar vandalizam, Milošević tragični heroj, a „žuti“ baš za sve krivi, piše za DW sociolog Dario Hajrić. Oružana pobuna Član… »

Vrućina i gnev

Dojče vele 17.07.2018
Već danima ljudi na jugu Iraka protestuju tražeći da im se omogući normalan život. Infrastruktura i snabdevanje su na veoma lošem nivou, a to ima i političke implikacije jer se smatra da je Iran tu umešao svoje prste. Vruće je na jugu Iraka. Od… »

Sami A. je deportovan u Tunis

Dojče vele 17.07.2018
Nemačka štampa debatuje o slučaju jednog salafiste koji je deportovan u Tunis premda je postojala odluka nemačkog suda da to ne sme da se čini. Sumrak pravne države – tako slučaj komentarišu mnogi listovi. Sami A. je u Nemačku došao iz Tunisa… »

„Što su duže tamo, to manje jedu“

Dojče vele 17.07.2018
Dok se u Nemačkoj raspravlja o tranzitnim centrima za migrante, u Francuskoj je situacija ovakva: onaj ko je uhvaćen bez papira, ipak je još daleko od deportacije. Ali, kakvo je stanje u centrima za migrante? Na teritoriji Francuske u toku prošle… »

Jadna Amerika!

Dojče vele 17.07.2018
Predsedik SAD je prilikom susreta sa Vladimirom Putinom, jakim čovekom Rusije, pokazao jasne slabosti. Zato je Donald Tramp pogrešan čovek na toj funkciji, smatra Bernd Rigert. Rusko ministarstvo spoljnih poslova retvitovalo je jedan Trampov tvit i… »

„Neprijatelji“ Trampa – „prijatelji“ Pekinga

Dojče vele 17.07.2018
Na sastanku na vrhu Evropske unije i Kine postalo je očigledno: politika Vašingtona tera i Brisel i Peking na saradnju. Neki stari problemi odjednom više nisu tema. Ipak, nije sve ni tako harmonično... Agresivna politika američkog predsednika protiv… »

Svetski sud ili farsa?

Dojče vele 17.07.2018
Sud koji deli pravdu u svetu – a priznaju ga sve države – to je bila vizija onih koji su pre 20 godina radili na otvaranju Međunarodnog krivičnog suda. No, od toga nema ništa: sud ne priznaju ni SAD, ni Rusija, ni Kina. Nemci su se, za vreme… »

U Užicu stao bager

Dojče vele 17.07.2018
Svjetsko prvenstvo je završeno, građevinska sezona se nastavlja. 12,5 maraka dnevnica. Ali dobro, plata je redovna. I to svaki mjesec. I sistematski je osiguran, samo što sam od zadnja četiri ja samo na jednom bio. Izvini što kasnim, nisam gledo… »