Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 29.07.2018

Dominacija Srbije u vaterpolu - 23 zlata od 2005.

Al Jazeera 29.07.2018
Vaterpolo reprezentacija Srbije pobijedila je u finalu Španiju, a u borbi za bronzu Hrvatska savladala Italiju. Vaterpolo reprezentacija Srbije osvajanjem četvrte uzastopne titule šampiona Evrope nastavila je impozantan niz zlatnih medalja na velikim… »

Ahed Tamimi i njena majka oslobođeni iz izraelskog zatvora

Al Jazeera 29.07.2018
Izraelski vojni sud u martu je osudio al-Tamimi na osam mjeseci zatvora zbog napada na izraleskog vojnika. Izraelske vlasti u nedjelju su oslobodile Palestinku Ahed al-Tamimi (17) i njenu majku Nariman. Njih dvije jutros su oslobođene na ulazu u mjestu… »

Dodik: Muslimani bi priznali Kosovo, a u slučaju RS bi uzeli pušku

Al Jazeera 29.07.2018
Muslimani bi priznali Kosovo, a kada bi pomenuli Republiku Srpsku, odmah bi bili spremni da uzmu pušku, kaže Dodik. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da rješavanje pitanja statusa Kosova ne treba odvajati od pitanja statusa… »

Preminuo Oliver Dragojević: Trag u beskraju

Al Jazeera 29.07.2018
Velikan hrvatske muzičke scene preminuo je u 71. godini, godinu dana nakon što mu je dijagnosticirana bolest. Jutros u pet sati u splitskoj bolnici preminuo je Oliver Dragojević, objavili su mediji u Hrvatskoj, a tužnu vijest potvrdila je i porodica… »

Vučić osudio izjavu Vjerice Radete: Necivilizovan komentar

Al Jazeera 29.07.2018
Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!, napisala je Radeta na Twitteru. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je izjava Vjerice Radete o smrti predsjednice Udruženja… »

Dalila Jakupović: Sve je u glavi, meč se prelomi u trenutku

Al Jazeera 29.07.2018
Slovenska teniserka bosanskih gena igra sezonu života- 92. je na pojedinačnoj WTA listi, 50. u dublu. Sanski Most je ovih dana pun „gastarbajtera“, što je arhaična oznaka za naše ljude vani ili dijaspore, po novoj jezičkoj markaciji. Tako su u… »

Biser dunava - Krčedinska ada

Al Jazeera 29.07.2018
I baš tu kod susreta Tise i Dunava, dolazim na početnu tačku – krčedinsku adu, i na priču o čudotvornom magarećem mleku. Dunav – silan, ćudljiv, zapravo retko kad plav, mirisa koji ili voliš ili ne podnosiš, a opet veličanstven u svojoj… »

Za Jugoslaviju sa Sarajevom glavnim gradom

Al Jazeera 29.07.2018
Da li je slučajnost što se ta poruka ispisuje u vidu grafita na zidovima nekadašnjeg Titograda. Na nekoliko lokacija u Podgorici, pojavio se grafit: „Za Jugoslaviju sa Sarajevom glavnim gradom“. Bez potrebe za posebnim fotnom ili uočljivom bojom… »

Priče iz dijaspore koje inspirišu

Al Jazeera 29.07.2018
Autor Admir Lisica, magistar historije, u knjigu je uvrstio svoje najbolje tekstove kroz koje možemo spoznati dijasporu. Za kulturu, za knjigu mnogi imaju zapreku, materijalnu ili duhovnu. Mađutim, primjer knjige „Priče iz dijaspore i domovinskih… »

Split danas: Sjeta na licima, a na radiostanicama jedan pjevač

Al Jazeera 29.07.2018
Zbilja, kako bi mogao umrijeti netko s kime si proveo doslovno cijeli svoj život, ko je obilježio svaki važan događaj. Vrtim se po gradu i u gomilama ljudi bolje i lakše nego inače raspoznajem domaće ljude, koji se od turista raspoznaju… »