Kultura arhiva vesti 29.07.2018

Šerbedžija: Brzo ćemo iz pakla

RTV 29.07.2018
BEOGRAD - Glumac Rade Šerbedžija izjavio je u intervjuu Al Džaziri Balkans kako mu smeta uzajamno prebrojavanje krvnih zrnaca na prostorima bivše Jugoslavije i ocenio da će "vrlo brzo" doći vreme kad ćemo izaći iz tog pakla. "Ma, kako ne smeta! Ja… »

Počelo snimanje prvog srpsko-kineskog filma

B92 29.07.2018
U Beogradu je počelo snimanje prvog srpsko-kineskog filma "Bekstvo iz Beograda" sa Draganom Mićanovićem u glavnoj ulozi. Film bi trebalo da bude mešavina drame, akcije i komedije, a snimanje filma na beogradskim ulicama trajaće mesec dana, prenosi… »

I reči su cigle za hramove: Svečano uručena priznanja najboljima na četvrtom pesničkom konkursu "Bešenovska prinošenja"

Večernje novosti 29.07.2018
Manastir Bešenovo obeležio je svoju letnju slavu Svetih Kirika i Julite svetom arhijerejskom liturgijom i svečanim uručivanjem priznanja najboljima na četvrtom pesničkom konkursu “Nevidljiv je pomerač oblaka”. NAJSTARIJI fruškogorski manastir… »

"Čarlijevi anđeli" u trećoj verziji na velikim ekranima

B92 29.07.2018
"Čarlijevi anđeli" će se iduće godine ponovo pojaviti na velikim ekranima, u trećoj verziji nakon prvobitne serije i filma pod tim nazivom, a ovoga puta režija je poverena Elizabet Benks, dok je u glavnim ulogama trio žena različitih rasa na čelu… »

Kojo: "Zbogom, divni Olivere, koje god da si vere i nacije"

B92 29.07.2018
Glumac Nikola Kojo reagovao je na zlurade komentare povodom smrti Olivera Dragojevića koji je preminuo jutros u 71. godini. I dok se većina oprašta od jednog od najvećih muzičara sa ovih prostora, ima i onih koji su u njegovoj smrti našli razlog za… »

Podlegao teškoj bolesti: Umro Oliver Dragojević!

Srbija danas 29.07.2018
Tuga... U Splitu je u 71. godini života umro Oliver Dragojević, legenda hrvatske muzičke scene. Dragojević je umro godinu dana nakon što mu je dijagnostifikovan rak pluća. Vest o smrti Slobodnoj Dalmaciji javila je Oliverova porodica. Oliver… »

Dvesta godina Vukovog rečnika

Politika 29.07.2018
Od 15. avgusta do 7. septembra u Galeriji nauke i tehnike SANU izložba srpskih rečnika kao prateća manifestacija svetskog kongresa slavista. Izložba „Srpska leksikografija od Vuka do danas” biće jedna od glavnih pratećih manifestacija na 16… »

Gusle čekaju na upis na listu Uneska

Politika 29.07.2018
Na izložbi u Etnografskom muzeju predstavljeno je 37 običaja, zanata, veština, usmenih tradicija i umetnosti koji predstavljaju nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. U nacionalnom registru nematerijalnog kulturnog nasleđa upisano je 37 običaja… »

Muzičari i prijatelji oprostili se od Olivera Dragojevića

Studio B 29.07.2018
Muzičari, brojni prijatelji, političari danas su se s tugom i rečima zahvalnosti opraštali od Olivera Dragojevića, ističući da je on bio više od pevača i da je svojim pesmama postao deo naših života. „Svi smo odrasli uz Olivera i njegov glas… »

Uskoro pada poslednja klapa serije Ubice mog oca: Vuk Kostić se ženi?

Kurir 29.07.2018
Snimanje treće sezone jedne od najgledanijih serija " Ubice mog oca" približava se kraju, a kako Kurir saznaje, nedavno je bilo veselo na setu jer su snimane scene svadbe. Da li je došlo vreme da se inspektor Aleksandar Jakovljević oženi… »