Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 30.07.2018

Advokati u Srbiji zbog ubistva kolege obustavljaju rad

Al Jazeera 30.07.2018
Dragoslav Ognjanović je ubijen u subotu na Novom Beogradu, a njegov 26-godišnji sin tom je prilikom ranjen u ruku. Odvjetnici u Srbiji počinju sedmodnevnu obustavu rada zbog ubojstva kolege Dragoslava Miše Ognjanovića (57), najavile su Advokatske… »

Referendum u Makedoniji o imenu države 30. septembra

Al Jazeera 30.07.2018
Referendumsko pitanje će biti: "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke". Makedonski parlament odredio je 30. septembar kao datum za održavanje referenduma o težnjama te zemlje ka… »

Crna Gora: Turisti žrtve u sudaru jahte i jedrilice

Al Jazeera 30.07.2018
Dvije su osobe poginule u sudaru jahte i jedrilice u zaljevu Trašte u blizini Tivta, javljaju crnogorski mediji. Poljski državljani Pjotr Martin Makovski (39) i Emilia Agneska Pjaskovska (46) smrtno su stradali u pomorskoj nesreći koja se oko 12 sati… »

Video: Spasitelji pokušavaju doći do stotinjak penjača na indonezijskom otoku

Al Jazeera 30.07.2018
Snažan zemljotres od 6,4 magnitude pogodio je popularno turističko odredište na indonezijskom otoku Lombok. First time with earthquake on the summit of Mt. Rinjani. #prayforlombok #rinjani #lombok A post shared by ANUWAT KONGKO (@anuwatkk55) on Jul 29… »

U Francuskoj uvedena zabrana mobilnih telefona u školama

Al Jazeera 30.07.2018
Novi zakon zabranjuje upotrebu mobilnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja povezanih sa internetom u osnovnim školama, dok srednjim ostavlja mogućnost zabrane. Francuski parlament usvojio je zakon o zabrani upotrebe mobilnih telefona u… »

Kinezi preuzeli gradilište Pelješkog mosta

Al Jazeera 30.07.2018
Izgradnji mosta su se protivili političari u BiH koji su tražili obustavu gradnje dok se ne utvrdi morska granična linija. Potpisivanjem zapisnika o uvođenju kineskog konzorcijuma u gradnju Pelješkog mosta, u Stonu na poluotoku Pelješac i službeno… »

Video: Još 10 hiljada primorano na evakuaciju u Kaliforniji

Al Jazeera 30.07.2018
Evakuacija je naređena zbog dva požara koji se približavaju gradovima u okruzima Mendocino i Lake. Izvor: Facebook / Mike Daly Širenje požara koji danima pustoše sjever američke savezne države Kalifornije donekle je usporeno, ali su vlasti… »

Trump prozvao tužioca Muellera za sukob interesa

Al Jazeera 30.07.2018
Trump je i ranije tvrdio da u Muellerovom slučaju postoji sukob interesa, ali je prvi put te optužbe i precizirao. Američki predsjednik Donald Trump ponovno je optužio specijalnog tužitelja Roberta Muellera, koji predvodi istragu o navodom miješanju… »

Trump: Sastat ću se sa Irancima bez preduvjeta

Al Jazeera 30.07.2018
Trump je spreman s iranskim čelnicima razgovarati o poboljšanju odnosa nakon što se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma. Američki predsjednik Donald Trump poručio je da je spreman da se sastane sa liderima Irana bez ikakvih preduvjeta, kako bi… »

Zuckerberg i Facebook na udaru tužbi investitora

Al Jazeera 30.07.2018
Tužba bi mogla biti prva od mnogih zbog razočaravajuće dobiti tog društvenog medija. Akcionar Facebooka James Kacouris tužio je ovu društvenu mrežu, njenog glavnog izvršnog direktora Marka Zuckerberga i glavnog finansijskog direktora Davida… »