Izvor: Politika/Društvo arhiva vesti 30.07.2018

Han o proširenju EU: Kvalitet pre brzine

Politika 30.07.2018
BERLIN - Komesar EU za pregovore o proširenju i politiku susedstva, Johanes Han, kaže da 2025. godina nije predaleka za zemlje koje žele da se pridruže Uniji i ističe da suštinsko sprovođenje za to nužnih reformi iziskuje vreme, pri čemu je… »

U Kušadasiju bačena zapaljiva tečnost na autbus „Laste”, nema povređenih

Politika 30.07.2018
U turskom letovalištu Kušadasiju došlo je do incidenta, tokom kojeg je jedan gost hotela, u kojem su se nalazili srpski turisti, bacio zapaljivu tečnost na „Lastin” autobus. Niko nije ni povređen u incidentu, a napadač je uhapšen, rečeno je… »

Utvrđivanje činjenica počinje krajem avgusta u Vranju

Politika 30.07.2018
Prvi izveštaj moguće je uraditi do kraja 2020. i naš zadatak je da utvrdimo zašto Srbi i građani Srbije obolevaju više nego Britanci, Nemci i drugi. - Ako uranijum nije štetan, zašto se toliko novca izdvaja za njegovo čuvanje i skladištenje… »

Umesto selfija jednim klikom do manje đubreta

Politika 30.07.2018
Zahvaljujući aplikaciji na mobilnom telefonu, odskora dostupnoj i građanima Srbije, svako može da fotografiše smeće i da ga mapira u globalnoj bazi podataka. Kada se pogledaju planetarne ekološke mape, Srbija izgleda kao prilično čista zemlja… »

Pero zamenili puškom

Politika 30.07.2018
Braća Vladislav i Darko Ribnikar, pokretači „Politike”, stradali su u borbama u Prvom svetskom ratu, i to – dan za danom. „Dva brata Ribnikara prolili su svoju krv kao oficiri za istu stvar za koju su prolili svoj znoj kao novinari.” Ova… »

Čas istorije na mestu krvave bitke

Politika 30.07.2018
Nesvakidašnja bogomolja, koja će imati izuzetnu muzejsku postavku, biće osvećena 20. septembra na stogodišnjicu velike pobede u Prvom svetskom ratu. Krupanj, Mačkov kamen – Na padinama planine Jagodnja, nekoliko kilometara od Krupnja prema… »

Dve kase za nauku

Politika 30.07.2018
Formiranjem fonda za nauku biće omogućeno i institucionalno i projektno finansiranje istraživača i ustanova u kojima oni rade. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je za jesen usvajanje dva zakona iz oblasti… »

Saksije na Gazeli

Politika 30.07.2018
Nedavno sam boravio u Subotici i oduševio se sređenošću fasada zgrada, gradskom pešačkom zonom koja obiluje ugostiteljskim objektima, ali i klupama za odmor građana. Posebno je lepa fontana od keramike, koja nije tako velelepna, niti se čuje… »

Moskovske kamere skeniraju lica građana

Politika 30.07.2018
Ovaj bezbednosni sistem, koji ima 160.000 kamera, pomogao je da Mundijal protekne bez većih incidenata, identifikovano je 98 sumnjivih osoba, četiri opasne grupe su vraćene u svoje zemlje, a uhapšena je jedna osoba s međunarodne poternice, podaci su… »

Suljo i Brozovi đaci

Politika 30.07.2018
Srbi kao i pre jednog veka ponovo kucaju na vrata najpoznatije vašingtonske adrese – Avenija Pensilvanija 1600. Ana Brnabić i Ivica Dačić krenuli su stopama Milenka Vesnića i Ljubomira M. Mihailovića. Ali, tadašnji diplomatski dvojac teško da bi… »