Izvor: Dojče vele arhiva vesti 11.08.2018

Krvavi despoti sa naftnih polja

Dojče vele 11.08.2018
Saudijska Arabija je zapadni „partner“ pre svega jer petrodolarima kupuje američko i evropsko oružje. Da li će se zato oćutati i ubijanje dece u Jemenu i tlačenje saudijskih aktivista, pita se u komentaru Kersten Knip. Bila je to zabluda, jedna… »

Dečiji dodatak preko granice

Dojče vele 11.08.2018
Nemačka isplaćuje dečji dodatak za 270.000 dece koja žive u drugim evropskim državama. Na to su posebno kivni u Duizburgu gde, kako se tvrdi, Rumuni i Bugari organizovano dolaze kako bi od Nemačke izvukli dečiji dodatak. Nemačka država svake… »

Da li Nemačka leči ukrajinske naciste?

Dojče vele 11.08.2018
Od kraja Majdanske revolucije u Ukrajini, nemački Bundesver transportuje ranjene ukrajinske vojnike u Nemačku. Poslanik Bundestaga iz stranke Levice Aleksander Noj sada dovodi u pitanje ovaj humanitarni gest. Zašto? Na kijevskom Majdanu je 18. i 20… »

Kad Jevreji i muslimani plaču zajedno

Dojče vele 11.08.2018
U jeku debate o antisemitizmu među muslimanima u Nemačkoj, 25 mladih Jevreja i muslimana zajedno je posetilo Aušvic. To ih je sve dotaklo. A organizatori veruju da je to pravi način da se mladi upoznaju sa istorijom. „Sada mi je potrebno tuširanje… »

Šarlotsvil između opomene i zaborava

Dojče vele 11.08.2018
Marš ekstremnih desničara u Šarlotsvilu pre godinu dana završen je smrtonosnim nasiljem. Gradić na istoku Sjedinjenih Država još uvek se bori s posledicama tog događaja i mnogi bi jednostavno da ga zaborave. Na pločniku leže cveće i plišani… »

Uniformisane ubice

Dojče vele 11.08.2018
Priče o slavnim bitkama su prevara. I na postjugoslovenskom prostoru to su bolesni narativi oko kojih se okupljaju bolesno agresivne mase. Učestvovanje u militarističkim ritualima je saučesništvo u budućim zločinima. „To nije loše pravosuđe. To… »

Kolaps turske lire – ni Alah ne pomaže

Dojče vele 11.08.2018
„Turska se politički pod predsednikom Erdoganom pretvorila u islamsku autokratiju. Dramatični raspad vrednosti turske lire zajedno sa žestokim tempom inflacije jesu vesnici pretećeg sloma“, piše nemačka štampa. Turska lira nadalje dramatično… »

Zašto svi beže iz kokpita Rajanera

Dojče vele 11.08.2018
Štrajkovi pilota, kao aktuelni u Rajaneru, ne nailaze na razumevanje putnika. Jer piloti odlično zarađuju, zar ne? Iskusni piloti možda, ali početnici – daleko od toga! Pogotovo u Rajaneru, zloglasnom poslodavcu branše. Danas u Njujorku, sledeće… »

Vreme je da kamarila ode sa vlasti

Dojče vele 11.08.2018
Oko sto hiljada ljudi protestovalo je u Bukureštu. Odgovor vlasti bilo je brutalno policijsko nasilje. Vreme je da se Rumunija oslobodi kleptokratije, komentariše Robert Švarc, urednik programa DW na rumunskom. Moralni bankrot rumunskih vlasti desio se… »

Dirigovana euforija u Preševskoj dolini

Dojče vele 11.08.2018
DW u Preševu i Bujanovcu gde je magična reč „razgraničenje“ probudila euforiju među Albancima. Osećaju da su decenijama građani drugog reda. Oni trezveniji pak upozoravaju da su i Prištini tek valuta za potkusurivanje. Radni dan u Preševu… »