Izvor: Sandžak press arhiva vesti 11.08.2018

Erdogan: SAD partnera u NATO-u mijenjaju za jednog svećenika

Sandžak press 11.08.2018
Turski predsjednik poručio je Amerikancima da će, ako se trend “unilateralizma i nepoštovanja ne poništi”, to primorati Ankaru da počne tražiti nove prijatelje i saveznike. Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, osvrnuvši se na… »

EU: Gaza i Izrael opasno blizu novog rata

Sandžak press 11.08.2018
Evropska unija pozvala da se životi civila ne dovode u opasnost. Gaza i Izrael se nalaze „opasno blizu“ novog rata poslije nedavnih sukoba, upozorila je Evropska unija i pozvala da se životi civila ne dovode u opasnost, prenose agencije… »

Sandžački hadžije otputovali sa Sarajevskog aerodroma

Sandžak press 11.08.2018
U organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji, nakon ponoći između petka i subote, sandžački hadžije su sa Sarajevskog aerodroma otputovali za Medinu. Na aerodromu ih je ispratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji im je poželio hairli… »

Izraelski novinar tvrdi: Pilot UAE je učestvovao u bombardovanju Gazze

Sandžak press 11.08.2018
IslamBosna.ba– Izraelski novinar i vanredni profesor Edy Cohen tvrdi da je pilot Ujedinjenih Arapskih Emirata učestovovao u bombardovanju palestinskih ciljeva u Pojasu Gazze prije tri sedmice tokom treninga na izraelskim F-35 borbenim avionima. Na… »

UN – Kina drži milion Ujgura u tajnim kampovima

Sandžak press 11.08.2018
IslamBosna.ba – Panel o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda saopćio je u petak da su dobili veliki broj vjerodostojnih izvještaja da se 1 milion etničkih Ujgura nalazi u onome što podsjeća na ‘tajne masovne pritvoreničke kampove’. Gay… »

U Danskoj traže uvođenje zatvorske kazne za žene koje nose nikab

Sandžak press 11.08.2018
Nekoliko političkih partija u Danskoj traži zatvorsku kaznu za žene koje nose nikab u javnosti, javlja Anadolu Agency (AA). Od 1. augusta u Danskoj je stupio na snagu novi zakon o zabrani nošenja burke i nikaba (haljina koja otkriva samo oči)… »

Turska traži dijalog s Trumpom zbog novih tarifa

Sandžak press 11.08.2018
Trump je uveo veće tarife na uvoz metala, čime je izvršio nevjerovatan ekonomski pritisak na Tursku. Ministrica trgovine Turske Ruhsar Pekcan zamolila je američkog predsjednika Donalda Trumpa da ponovo započne pregovore o tarifama, naglasivši da bi… »

Najmanje 50 mrtvih u napadu talibana

Sandžak press 11.08.2018
U borbi je ubijeno 39 talibana i 14 policajaca, dok je 20 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti ranjeno. Najmanje 50 ljudi je poginulo u napadu talibana u afganistanskom gradu Ghazni, dok se za još 100 žrtava ne zna tačan odnos poginulih i… »

Turska predstavila novi ekonomski model

Sandžak press 11.08.2018
Turska lira, koja je pala oko 30 posto od početka godine, pala je danas na 5,47 za jedan dolar. Ministar finansija i trezora Turske Berat Albayrak objavio je novi ekonomski model te države, javlja Anadolija. Prezentirajući principe novog ekonomskog… »

Protesti muslimana zbog rušenja džamije

Sandžak press 11.08.2018
Zvaničnici su saopćili kako novoizgrađena Velika džamija Weizhou nema odgovarajuću građevinsku dozvolu. Hiljade muslimana u sjeverozapadnoj Kini danas je protestiralo zbog odluke vlasti da se sruši džamija, što je rijedak javni odgovor na poteze… »