Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 11.08.2018

Delavi: SAD je bliski saveznik Kosova

Slobodna Evropa 11.08.2018
Ambasador SAD u Prištini Greg Delavi rekao je da je njegova država jedan od bliskih saveznika Kosova i da se to neće promeniti. "SAD su jedan od najboljih saveznika Kosova i njegova stalna podrška, i nezavisno od toga što možete pročitati u… »

Civilno društvo Srbije i Kosova: Mogerini da se izjasni protiv podele Kosova

Slobodna Evropa 11.08.2018
Organizacije civilnog društva iz Srbije i sa Kosova danas su ponovo uputile otvoreno pismo visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini u kojem je pozivaju da se nedvosmisleno izjasni protiv podele Kosova ili razmene teritorija izmedju Kosova i Srbije na… »

Tramp osudio rasizam: Moramo da se ujedinimo

Slobodna Evropa 11.08.2018
Predsednik SAD Donald Tramp osudio je danas rasizam i pozvao na "ujedinjenje nacije", povodom obeležavanja godišnjice nasilnog protesta belih suprematista u Šarlotsvilu, u Virdžiniji. "Neredi u Šarlotsvilu pre godinu dana doveli su do besmislene… »

Sud: Monsanto da plati 289 miliona dolara obolelom od karcinoma

Slobodna Evropa 11.08.2018
Sud u San Francisku presudio je da kompanija Monsanto mora da plati 289 miliona dolara odštete bivšem školskom domaru obolelom od karcinoma pošto ga nije upozorila na rizik upotrebe njenog herbicida. Sud je zaključio da je herbicid "raundap" doprineo… »

Vesna Teršelič: Kraj ratova nije na vidiku

Slobodna Evropa 11.08.2018
(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE) Vesna Teršelič živi u Zagrebu gdje se već više od 30 godina bavi građanskim organiziranjem. Voditeljica je Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Rođena je u… »

Medijska udruženja: Prestati sa pritiscima na Južne vesti

Slobodna Evropa 11.08.2018
Srpska medijska udruženja osudila su danas pritiske Poreske uprave na portal "Južne vesti" koja je kao nepravilnost u radu tog portala pronašla da glavni i odgovorni urednik Predrag Blagojević nema radni odnos u tom mediju. Nezavisno udruženje… »

Svetlana Lukić za RSE: Da mogu, otišla bih u zatvor

Slobodna Evropa 11.08.2018
Bila bih spremna da odem u zatvor, umesto da platim kaznu, kaže u Intervjuu nedelje Radija Slobodna Evropa (RSE) urednica portala Peščanik, povodom sudske kazne koja je prošle sedmice izrečena tom mediju. Naime, Viši sud u Beogradu izrekao je kaznu… »

Erdogan obećao odgovor na pretnje SAD

Slobodna Evropa 11.08.2018
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je danas da će odgovoriti na pretnje SAD vezano za američkog pastora u zatočeništvu u Turskoj dok napetost raste izmedju dve zemlje, saveznice u NATO-u. "Loše je usuditi se da Tursku stavite na kolena s… »

Hladno pivo ne nastupa umesto Bajage u Karlovcu

Slobodna Evropa 11.08.2018
Posle medijskih navoda da je nastup srpskog muzičara Momčila Bajagiće Bajage na Danima piva u Karlovcu otkazan zbog pritiska hrvatskih branitelja, bend Hladno pivo, koji je navodno trebalo da bude zamena, saopštio je da neće svirati na toj… »

Automobil na jestivo ulje

Slobodna Evropa 11.08.2018
Fikret Čaušević iz Bihaća vozi automobil, ali ne posjećuje benzinske pumpe. On, umjesto benzina u svog ljubimca na četiri točka sipa - obično jestivo ulje. Sada putuje bez velikih troškova, ali je već uložio mnogo, jer je do svog izuma uništio… »