Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 14.08.2018

Đenova: Najmanje 35 poginulih pri urušavanju vijadukta

Al Jazeera 14.08.2018
Operacija spašavanja i dalje traje zbog čega se očekuje rast broja žrtava nakon urušavanja dijela autoputa. Facebook/ Davide di Giorgio Najmanje 35 osoba poginulo je u urušavanju vijadukta Morandi na autoputu A10 u Đenovi, potvrđeno je iz… »

London: Napad se vodi kao teroristički, napadač ne sarađuje

Al Jazeera 14.08.2018
Niko od povrijeđenih nije u životnoj opasnosti, a napadač nije od ranije poznat policiji. Muškarac osumnjičen da se namjerno automobilom zabio u ogradu ispred zgrade Parlamenta Velike Britanije u Londonu i pritom ozlijedio tri osobe ne surađuje… »

Erdogan: Bojkot elektronskih uređaja iz SAD-a

Al Jazeera 14.08.2018
Erdogan je kazao da očekuje nove napade na tursku ekonomiju, ali i da će se lira uskoro vratiti na racionalne nivoe. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je danas da će njegova zemlja bojkotovati elektronske proizvode iz SAD-a, dok… »

Economist: Beč najbolji grad za život, Damask najgori

Al Jazeera 14.08.2018
Beograd je na listi gradova kod kojih je u proteklih pet godina došlo do najvećeg poboljšanja uvjeta življenja. Beč je grad koji je najbolji za život po analizi Economist Intelligence Unita (EIU), dok je najmanje pogodan za život Damask u Siriji… »

Izraelski mediji: Netanyahu se tajno sastao sa Sisijem

Al Jazeera 14.08.2018
Posjeta je bila toliko tajna da čak ni ministri iz diplomatsko-sigurnosnog kabineta o njoj nisu bili obaviješteni. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu boravio je u Egiptu u maju, gdje se tajno sastao s egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom… »

UN: Do 30.000 pripadnika ISIL-a u Iraku i Siriji

Al Jazeera 14.08.2018
U izvještaju se navodi i kako njihova, ali i Al-Kaidina globalna mreža, predstavljaju rastuću prijetnju. Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i Iraku trenutno broji između 20.000 i 30.000 članova, pokazuje najnoviji… »

Donald Trump bivšu pomoćnicu nazvao 'psetom'

Al Jazeera 14.08.2018
Američki predsjednik Omarosu Manigault Newman vrijeđao pošto je nastavila javno objavljivati snimke nastale dok je s njim sarađivala u Bijeloj kući. Američki predsjednik Donald Trump u utorak je svoju bivšu pomoćnicu u Bijeloj kući Omarosu… »

Video: Obilne kiše zatvaraju puteve u Pennsylvaniji

Al Jazeera 14.08.2018
U spašavanju i evakuaciji pomažu i helikopteri koji spašavaju ljude zaglavljene na krovovima svojih kuća. Poplava stiže u tržni centar 'King of Prussia' u Pennyslvaniji [Patrick Herron Jr via Storyful] Obilne kiše koje su u toku noći padale u… »

Bivša argentinska predsjednica negira optužbe za korupciju

Al Jazeera 14.08.2018
Cristina Fernandez de Kirchner je optužena za korupciju u ugovorima za javne radove. Bivša predsednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner demantirala je danas nedavne optužbe o korupciji, prenose agencije. Ona je optužena za korupciju u… »

Afganistanske snage protjerale talibane iz Ghaznija

Al Jazeera 14.08.2018
Pobunjenički borci tvrde da sporadične borbe u afganistanskom gradu i dalje traju. Afganistanske snage sigurnosti protjerale su talibane iz Ghaznija i nastoje da oslobode i predgrađe, dok talibani tvrde da se i dalje vode sporadične borbe u gradu… »