Izvor: Dojče vele arhiva vesti 19.08.2018

Stari, dobri protivnici

Dojče vele 19.08.2018
Angela Merkel i Vladimir Putin su sinoć nadomak Berlina razgovarali tri sata. Bio je to prvi bilateralni susret od 2014, od aneksije Krima. Dvoje iskusnih političara ponovo je spojio Donald Tramp, kaže Mihaela Kifner. Format ovog sastanka već mnogo… »

Šećer kao politička roba - ovaj put u Africi

Dojče vele 19.08.2018
Kenijci su ogorčeni zbog saznanja da su poslanici primali mito da zataškaju istragu o trgovini šećerom u koji su uključeni članovi vlade. Prvo je izmišljena nestašica šećera, a onda je uvezen zatrovan šećer iz Brazila. Katastrofa – ovako je… »

Amerikanac i Japanac na radu u Splitu

Dojče vele 19.08.2018
Dok mnogi Hrvati odlaze u inostranstvo da bi radili u ugostiteljstvu, ima i stranaca koji dolaze na rad u Hrvatsku. I to ne zbog novca, nego prvenstveno zbog kvaliteta života. Evo priče o Amerikancu i Japancu u Splitu. Vruće popodne na splitskim… »

Nemačka konačno dobija useljenički zakon

Dojče vele 19.08.2018
Godinama se politika svađala oko toga treba li Nemačkoj useljenički zakon. Ništa nije bilo regulisno, iako se useljavanje faktički odvijalo. Sada politika pokušava da stigne realnost, smatra Rihard Fuks. Kako to izgleda kada realnost stvara… »

Polovni na istok Evrope, a krntije u Afriku

Dojče vele 19.08.2018
Nagađanja oko sudbine dizelaša uznemirila su tržište polovnih automobila u Nemačkoj. Ali posao i dalje ide odlično: ako ništa drugo, čak i automobili zreli za otpad se mogu prodati u Africi. Traže se kupci preko interneta: crveni Audi A4, 101… »

Izbeglice - proizvođači organske hrane

Dojče vele 19.08.2018
Na severu Italije u regionu u kom dominira krajnje desničarska Liga, penzionisani poljoprivrednik i nekoliko mladića iz Afrike započeli su sopstveni biznis sa organskom hranom. Svako jutro Dembo Kise, 21-godišnjak iz Gvineje čeka vozilo da ga pokupi… »

Prevencija kriza nije stvar humanitaraca

Dojče vele 19.08.2018
Sve veći broj ljudi zavisi od humanitarne pomoći usled prirodnih katastrofa i ratova. Stručnjak za mirovnu i humanitarnu pomoć Martin Kvak objašnjava zašto je neophodna prevencija kriza i dugoročna razvojna politika. DW: Šta se promenilo kada… »