Balkan arhiva vesti 22.08.2018

Šta Hrvati imaju protiv obnove crkve SPC u Crnoj Gori?

B92 22.08.2018
Podgorica -- Hrvatska manjinska zajednica u Crnoj Gori usprotivila se obnovi pravoslavnog manastira u vlasništvu SPC na poluostrvu Prevlaka. Podgoričke "Vijesti" pišu da crnogorska opozicija smatra da tim zahtevom Hrvatsko nacionalno vijeće pokušava… »

Besne požari u Budvi: Vetar rasplamsao buktinju, vatrogasci cele noći gasili (video)

Kurir 22.08.2018
Požari u Budvi besneli su i sinoć, vatra se primakla Blizikućama, kritično je u Tudorovićima, a gori i iznad Drobnog pijeska. U pomoć tamošnjim vatrogascima pristižu kolege iz susednih opština. Načelnik budvanske Službe zaštite i spasavanja… »

Dimitrov se sastao sa Pompeom: SAD podržale članstvo Makedonije u NATO (video)

Kurir 22.08.2018
Ministar spoljnih poslova, Nikola Dimitrov, izjavio je, posle razgovora sa američkim državnim sekretarom Majklom Pompeom, da Vašington snažno podržava članstvo Makedonije u NATO i da će ta država uskoro postati 30. članica Alijanse. "Ovo je veoma… »

U Skoplju počelo suđenje za Krvavi četvrtak

Novi magazin 22.08.2018
Suđenje grupi od 30 učesnika nasilja u parlamentu Makedonije u aprilu 2017, optuženih za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka, počelo je danas u Skoplju. Među optuženima su i bivši direktor policije Makedonije u vreme vlasti VMRO DPMNE i… »

Hrvatska izručila BiH Hasana Ružnića osumnjičenog za ratne zločine

Al Jazeera 22.08.2018
Zajedno s Ružnićem istragom je obuhvaćeno ukupno 17 osumnjičenih uključujući tu i generala Armije BiH Atifa Dudakovića. Hrvatska je u srijedu izručila Bosni i Hercegovini bivšeg pripadnika Armije BiH Hasana Ružnića koji je osumnjičen za ratne… »

Poruka Makedoncima iz Brisela: Na referendumu birate — EU ili izolacija

Sputnik 22.08.2018
Evropski komesar za dobrosusedsku politiku i proširenje Johanes Han kaže da žali zbog nedostatka nacionalnog jedinstva u Makedoniji u vezi s referendumom o sporazumu sa Grčkom i poziva građane da iskoriste svoje pravo kako bi oblikovali svoju i… »

Ambasada SAD u BiH: Lažne optužbe Dodika

Slobodna Evropa 22.08.2018
Izmišljotine koje je Milorad Dodik juče iznio u javnost su jednostavno neistinite, ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini… »

Nesvakidašnja tragedija u Derventi: Mladić sedeo na ivici bazena, iznenada upao u vodu i udavio se

Večernje novosti 21.08.2018
Na kupalištu u Derventi tragično stradao Dragomir Kokoruš iz Petrovca. Lekar na bazenu bezuspešno reanimirao momka. NESVAKIDAŠNjA tragedija dogodila se na bazenima "Olimp" u Derventi, gde se udavio osamnaestogodišnji Dragomir Kokoruši iz Petrovca… »

Avioni gase požar kod Šibenika

RTV 22.08.2018
ZAGREB - Protivpožarne vazdušne snage s jednim kanaderom i dva aviona tipa Ertraktor, danas gase požar na području Rasline kod Šibenika, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva odbrane. Uz ovaj požar, avioni su učestvovali i u gašenje požara na… »

Zaev razgovarao s Merkelovom o referendumu

B92 22.08.2018
Skoplje -- Premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarao je telefonom sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel. Oni su razgovarali o predstojećem referendumu i sprovođenju dogovora sa Grčkom, objavila je makedonska vlada. Kako se navodi u saopštenju… »