Izvor: Dojče vele arhiva vesti 05.09.2018

„Bez krvi, prvi put u istoriji Balkana“

Dojče vele 05.09.2018
Ideja o razmeni teritorija dolazi upravo iz Srbije i Kosova i zato je treba ozbiljno razmotriti, kaže u intervjuu za DW austrijski diplomata Volfgang Petrič. „Iz Bosne znamo da oktroisana rešenja ne funkcionišu.“. DW: Gospodine Petriču, Vi ste… »

Prekrajanje granica – loša ideja koja se vraća

Dojče vele 05.09.2018
Razmena teritorija možda deluje kao jednostavno rešenje, ali to će samo stvoriti još više problema, ocenjuje u autorskom tekstu za DW nekadašnji posrednik SAD na Balkanu Džems Perdju. Američka diplomatija na Balkanu – od Dejtonskog sporazuma u… »

Najbolniji ubodi na svetu

Dojče vele 05.09.2018
Ako mislite da je ubod ose bolan, onda se pazite uboda – mrava-metka! On je na samom vrhu Indeksa bola Džastina Šmita koji na skali od 1 do 4 kategorizuje bol koji može da izazove neki insekt. Iako su ose prilično nepopularne, njihov ubod je… »

Makron – car je go

Dojče vele 05.09.2018
Predsednik Emanuel Makron je došao kao vizionar, ali je prinudnom rekonstrukcijom Vlade pokazao da igra samo na sigurno i da je prokockao šansu, piše nemačka štampa o šefu komšijske države kojem rapidno pada popularnost. Kraj letnje pauze otvorio… »

Kasno Merkel u Kemnic stiže

Dojče vele 05.09.2018
Poznato je da nemačka kancelarka Angela Merkel ne voli simboličke nastupe koji ne rešavaju konkretan problem. Ipak, to što ovih dana nije posetila Kemnic bila je greška, smatra Mihaela Kifner. „Još ne znamo tačan termin“, može se čuti u… »

Konfederacija – nova-stara ideja

Dojče vele 05.09.2018
SAD su pokrenule raspravu o nekoj vrsti konfederacije između Zapadne obale Jordana i Jordana. Ali na Bliskom istoku su još uvek skeptični prema tom predlogu. Previše je nepredvidljivih aspekata. Džumana Gnejmat prilično je sigurna kada je reč o… »

Preševo – sluđivanje naroda

Dojče vele 05.09.2018
Šta mislite o razmeni teritorija? To pitanje su u Preševu postavile naše novinarke Sanja i Elona. I dobile odgovore: „Ne bi bilo loše“. Ili: „To će biti ostvarenje sna“. Ali i ovakav: „Vučić i Tači su ludi, sluđuju narod“. Ostale… »

„Samo u skladu s međunarodnim pravom“

Dojče vele 05.09.2018
Promena granica nije mudro rešenje, ali nije ni tabu – ako se to odvija u skladu s međunarodnim pravom i uz saglasnost svih strana. Tu ne bi smele da se mešaju ni EU ni SAD, ocenjuje poslanik nemačke Levice Štefan Libih. DW: Nemačka kancelarka je… »