Izvor: SEEbiz arhiva vesti 05.09.2018

Bijela kuća: Woodwardova knjiga koja opisuje Trumpa kao luđaka je izmišljotina

SEEbiz 05.09.2018
WASHINGTON - Bijela kuća je odbacila istinitost knjige Boba Woodwarda u kojoj se opisuje mahnita borba visokih savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa da ublaže već donesene predsjednikove ekstremne političke odluke ili spriječe provedbu… »

Zijin ponudio preuzimanje kompanije Nevsun Resources koja razvija projekat u Boru

SEEbiz 05.09.2018
BEOGRAD - Kineska Zijin Mining Group ponudila je preuzimanje Nevsun Resourcesa, rudarske kompanije koja razvija projekat nalazišta bakra Čukaru Peki u Boru i rudnik Biša u Eritreji, saopštila je danas kompanija Nevsun. Obe strane su sklopile sporazum… »

Vučić: Izgleda da kosovski zvaničnici ne žele da govore ni o čemu od suštinskog značaja

SEEbiz 05.09.2018
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da predstavnici Prištine neće da razgovaraju ni o jednom pitanju od suštinskog značaja. "Vidim da albanski zvaničnici sa Kosova i Metohije neće da razgovaraju ni o Zajednici srpskih opština… »

Slovenska policija pokrenula istragu protiv paravojne skupine

SEEbiz 05.09.2018
LJUBLJANA - Slovenska policija je pokrenula istragu nakon što su se na društvenim mrežama pojavili video-snimke i fotografije grupe naoružanih i maskiranih muškaraca, na čelu sa desničarskim bivšim predsjedničkim kandidatom. Ministrica unutarnjih… »

Wall Street: Facebook i Nike na meti prodaje, indeksi pali

SEEbiz 05.09.2018
NEW YORK - Na Wall Streetu su cijene dionica pale jer ulagači ne žele riskirati zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, a među najvećim gubitnicama bile su dionice Facebooka i Nikea. Dow Jones oslabio je 12 bodova ili 0,05 posto, na 25.952… »

Fitch oštro srezao prognoze rasta za tursku ekonomiju

SEEbiz 05.09.2018
ANKARA - Rejting agencija Fitch je značajno smanjila prognozu rasta Turske zbog valutne krize u ovoj zemlji. Bruto domaći proizvodu ovoj godini porast će za 3,8 posto, a samo 1,2 posto u 2019. godini, navodi se u prognozama rejting agencije objavljenim… »

Vlasnik Zare namjerava prodavati sve svoje brendove i putem interneta

SEEbiz 05.09.2018
MADRID - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex, vlasnik Zare, planira najkasnije do 2020. godine preseliti prodaju svih svojih brendova na internet, uključujući i ona tržišta na kojima nemaju nijednu fizičku trgovinu. Potaknut novim trgovinama… »

Beogradska berza: Akcije Jubmes banke najtrgovanije, ali uz oštar pad cene

SEEbiz 05.09.2018
BEOGRAD – Aktivnost investitora na domaćem tržištu akcija je danas oslabila u odnosu na prethodni dan, dok su indeksi Beogradske berze zabeležili mešovite rezultate. Ukupan promet na trgovanju iznosio je 173,4 miliona dinara (oko 1,5 miliona evra)… »

ECB: Tržište nekretnina mogući uzrok nove krize u Europi

SEEbiz 05.09.2018
FRANKFURT - Tržište nekretnina moglo bi izazvati novu krizu u Europi, upozorila je u srijedu supervizorica Europske središnje banke (ECB) Daniele Nouy u razgovoru za latvijsku novinsku agenciju, dodajući ipak da su banke bolje pripremljene za krizu no… »

Pence pozvao na oslobađanje novinara Reutersa

SEEbiz 05.09.2018
WASHINGTON - Američki potpredsjednik Mike Pence je pozvao Mjanmar da poništi sudsku presudu po kojoj su na sedam godina zatvora osuđena dvojica Reutersovih novinara pozvavši da ih se odmah oslobodi. Dvojica Reutersovih novinara, Wa Lone (32) i Kyaw… »