Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 05.09.2018

May: Osumnjičeni za napad novičokom pripadnici GRU-a

Slobodna Evropa 05.09.2018
Dva ruska državljanina su imenovana kao osumnjični za napad novičokom u Britaniji i pokušaj ubistva bivšeg duplog špijuna Sergeja Skriplja i njegove kćeri Julije 4. marta. Skotland Jard (Scotland Yard) i tužilaštvo su saopštili je postoji… »

Kosovska policija: Đurić nije vraćen sa Brnjaka, nije sačekao odobrenje iz Prištine

Slobodna Evropa 05.09.2018
Zamenik direktora Kosovske policije za region sever Besim Hoti potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić nije vraćen sa prelaza Brnjak, jer kako navodi on nije ni pokušao da uđe na Kosovo. Prema… »

Bela kuća negira navode iz Vudvordove knjige

Slobodna Evropa 05.09.2018
Bela kuća odbacila je navode iz knjige američkog istraživačkog novinara Boba Vudvorda (Woodward) u kojoj je predsednika SAD Donalda Trampa opisao kao lidera opasno neupućenog u svetska pitanja, a njegovu Belu kuću kao disfunkcionalnu i razorno… »

Ministarstvo objavilo spisak firmi koje angažuju radnike na crno

Slobodna Evropa 05.09.2018
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavilo je spisak firmi i poslodavaca u Srbiji kod kojih su prilikom vanrednih inspekcijskih kontrola zatečeni ljudi koji su na gradilištima u Beogradu radili "na crno". Na spisku… »

Sukob bivših boraca i policije u Sarajevu

Slobodna Evropa 05.09.2018
Protesti demobilisanih boraca okončani su u srijedu uveče, a manja grupa ostala je ispred Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu gdje će, kako su naveli, postaviti šatore do ispunjenja njihovih zahtjeva. Prosvjednici su počeli da se razilaze nakon… »

Sari Vidak zbog napada na sutkinju u Kotoru 4 mjeseca zatvora

Slobodna Evropa 05.09.2018
Beograđanka Sara Vidak proglašena je krivom za napad na sutkinju kotorskog Suda za prekršaje Jelenu Stanišić. Sud joj je zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti osudio na kaznu zatvora od četiri mjeseca. Vidak je odlukom suda… »

Tači: Nema razgovora o Gazivodama i Mitrovici

Slobodna Evropa 05.09.2018
Predsednik Kosova Hašim Tači ponovio je u sredu da konačni sporazum sa Srbijom neće obuhvatiti podelu Kosova niti otcepljenje severnog dela Kosova, ali je podržao ideju da sporazum obuhvati promenu granice. “Nećemo ni jednom da razgovaramo ni pod… »

Trampov izaslanik sledeće nedelje na Balkanu

Slobodna Evropa 05.09.2018
Američki senator i predsedavajući Komisije za državnu bezbednost Ron Džonson (Ron Johnson) posetiće Grčku, Makedoniju Srbiju i Kosovo sledeće sedmice, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Ambasadi SAD u Beogradu. Kako nam je rečeno u Glavnom… »

Sukob bivših boraca i policije na protestu u Sarajevu

Slobodna Evropa 05.09.2018
Protest nezadovoljnih demobilisanih boraca u srijedu 5. septembra prerastao je u fizički obračun sa pripadnicima specijalne policije na ulicama Sarajeva. Nakon okupljanja u simboličnih pet do dvanaest sati ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH… »

Haško tužilaštvo: Odbaciti Šešeljev zahtev za žalbu na pravosnažnu presudu

Slobodna Evropa 05.09.2018
Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu usprotivilo se u sredu zahtevu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da mu se omogući da uloži žalbu na pravosnažnu presudu kojom je osuđen na 10 godina zatvora zbog progona Hrvata iz vojvođanskog… »