Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 19.09.2018

Vučić se sastao sa kineskim premijerom Li Keqiangom

Al Jazeera 19.09.2018
Dva državnika razgovorali su o Željezari u Smederevu i drugim projektima, među kojima je i industrijska zona u Beogradu koju bi gradile kompanije iz Hebeija. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, posljednjeg dana posjete Kini, sa… »

Trump pohvalio napredak na samitu dviju Koreja

Al Jazeera 19.09.2018
Američki predsjednik naveo je da su sporazumi sa sastanka sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina jako dobra vijest. Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u srijedu samit između sjevernokorejskog… »

Ubistvo generacije: Pet miliona djece u Jemenu umire od gladi

Al Jazeera 19.09.2018
'U jednoj bolnici u sjevernom Jemenu koju sam posjetila bebe su bile toliko slabe da nisu mogle ni plakati', kaže Helle Thorning-Schmidt, izvršna direktorica organizacije Save the Children. Više od pet miliona djece u Jemenu u ozbiljnoj su opasnosti da… »

Na zapadu Ukrajine zabrana knjiga, filmova i pjesama na ruskom

Al Jazeera 19.09.2018
Moratorij na objavljivanje i korištenje sadržaja na ruskom jeziku trajat će dok Rusija ne povuče svoje trupe iz Ukrajine. Regionalni savet na zapadu Ukrajine usvojio je predlog za zabranu svih knjiga, filmova i pesama na ruskom jeziku u tom regionu… »

Pao ruski vojni avion MiG-31

Al Jazeera 19.09.2018
Letjelica se srušila ubrzo nakon polijetanja; vjeruje se da su se piloti sigurno katapultirali. Vojni avion MiG-31 srušio se u srijedu u centralnoj Rusiji, u regiji Nižnji Novgorod, prenose agencije. Vjeruje se da su se piloti sigurno katapultirali… »

Brnabić: FIAT ostaje u Srbiji

Al Jazeera 19.09.2018
Nastavljaju se razgovori o tome kako da FIAT ima još veću proizvodnju u Srbiji, rekla je premijerka te zemlje. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da kompanija FIAT ostaje u Srbiji, prenosi Tanjug. "FIAT ostaje u Srbiji i to smo čuli sada… »

Pentagon: Rusija i Kina najveće prijetnje po informatičku sigurnost

Al Jazeera 19.09.2018
Predstavljena je zvanična američka strategija za informatičku sigurnost, čiji je cilj da osujeti ili prekine maliciozne informatičke aktivnosti koje se događaju u mirnodopsko vrijeme. Pentagon je predstavio prvu zvaničnu strategiju za… »

Putin i Merkel razgovarali o Siriji, Ukrajini i finansijama

Al Jazeera 19.09.2018
Ruski predsjednik obavijestio je njemačku kancelarku o sporazumu između Rusije i Turske o zoni deeskalacije u Idlibu. Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u srijedu telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o rješavanju sukoba u… »

Litvanija: Walmart uklanja proizvode sa simbolima SSSR-a

Al Jazeera 19.09.2018
Američka kompanija uklonit će naziv i simbole Sovjetskog Saveza sa majica i drugih proizvoda koji se prodaju preko interneta. Američka kompanija Walmart pristala je da ukloni naziv i simbole Sovjetskog Saveza sa majica i drugih proizvoda koji se… »

Ministar: Mađarska nikada neće biti zemlja migranata

Al Jazeera 19.09.2018
Nikad nećemo dopustiti nijednom ilegalnom migrantu da stupi na teritoriju naše zemlje, kaže mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Mađarski ministar vanjskih poslova optužio je Ujedinjene narode da iznose laži o migracijskoj politici… »