Izvor: SEEbiz/Ekonomija arhiva vesti 19.09.2018

Vukosavljević Mitroviću: Nastaviću da pozivam na smanjenje prostakluka u medijima

SEEbiz 19.09.2018
BEOGRAD - Povodom izjave vlasnika TV Pink Željka Mitrovića da je predlog ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da se na rijaliti programe uvedu posebne pretplate „iz kamenog doba", Vukosavljević je odgovorio da ovo društvo… »

Banke u Federaciji BiH u šest mjeseci povećale neto dobit 15,2%

SEEbiz 19.09.2018
SARAJEVO - Komercijalne banke u Federaciji Bosne i Hercegovine na kraju prvog polugodišta 2018. godine ostvarile su neto dobit u iznosu od 174,8 miliona maraka što je za 23,1 miliona ili 15,2 posto više u odnosu na isti periode prošle godine, objavila… »

Otvoren stečaj Zastava kamiona

SEEbiz 19.09.2018
KRAGUJEVAC - Privredni sud u Kragujevcu otvorio je danas stečaj preduzeća Zastava kamioni zbog blokade računa od oko 3,3 miliarde dinara. Stečaj kragujevačke fabrike privrednih vozila predložilo je Ministarstvo privrede zbog trajnije nesposobnosti… »

Ekonomisti: Povećanje penzija bez unapred utvrđenih pravila samo u afričkim zemljama

SEEbiz 19.09.2018
BEOGRAD - Predložena izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojom se predviđa da Vlada Srbije, bez unapred jasno definisanih pravila, povećava primanja najstarijih, zavisno od mogućnosti zemlje je neuobičajeno rešenje, koje se… »

Apple uplatio više od 14 milijardi eura spornog poreza Irskoj

SEEbiz 19.09.2018
DUBLIN - Apple je uplatio irskoj vladi 14,3 milijardi eura poreza, koliko je taj američki tehnološki div, prema zaključku Europske komisije, dugovao zbog nezakonitih poreznih olakšica. Irsko ministarstvo financija priopćilo je u utorak kako je… »

Beogradska berza: Eksplodiralo trgovanje, indeksi nastavili rast

SEEbiz 19.09.2018
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je danas ostvaren ukupan promet od gotovo 655,5 miliona dinara (5,5 miliona evra), koji se pre svega duguje trgovanju obveznicama Republike Srbije, dok je na tržištu akcija u fokusu bio Aerodrom „Nikola Tesla". Oba… »

Wall Street: Indeksi porasli, carine manje od očekivanja

SEEbiz 19.09.2018
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli, nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, jer su ulagači zanemarili trgovinske tenzije između SAD-a i Kine, s obzirom na to da su nove uvozne carine manje nego što se očekivalo. Dow Jones… »

Kineski investitori se povlače iz projekta gradnje Bloka 7 u Tuzli

SEEbiz 19.09.2018
TUZLA - Kineski investitori Konzorcij China Gezhouba Group Company Ltd - CGGC i China Energy Engineering Group, Guangdong Electric Power Design Institute Co. i Ltd - GEDI nakon septembra se defintivno povlače iz kapitalnog projekta gradnje Bloka 7… »

Air Serbia od idućeg ljeta povezuje Brač s Beogradom

SEEbiz 19.09.2018
BEOGRAD - Brač je na dobrome putu da u idućoj turističkoj sezoni bude dvaput tjedno zračnom linijom povezan s Beogradom, piše Slobodna Dalmacija. Direktor zračne luke Brač Tonči Peović tu ideju u Beogradu je predočio Rasimu Ljajiću… »

Potpisan sporazum o turističkoj suradnji Hrvatske i Kine

SEEbiz 19.09.2018
DUBROVNIK - Sporazum o suradnji u području turizma između Hrvatske i Kine potpisali su u srijedu ministar turizma Gari Cappelli i ministar kulture i turizma Narodne republike Kine Luo Shugang, a potpisivanju je prethodio bilateralni sastanak hrvatske i… »