Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 20.09.2018

May: Britanija odlazi iz Unije i ako ne bude dogovora o Brexitu

Al Jazeera 20.09.2018
Velika Britanija i njeni partneri iz Evropske unije ni u četvrtak nisu uspjeli postići napredak u pregovorima o izlasku zemlje iz EU-a. Velika Britanija se priprema napustiti Evropsku uniju i u slučaju da sporazum o uslovima njenog odlaska ne bude… »

Trump: Zid u Sahari bi zaustavio migrante

Al Jazeera 20.09.2018
Američki predsjednik preporučio je španskom ministru da izgradnjom zida u Sahari spriječi dolazak migranata. Američki predsjednik Donald Trump predložio je izgradnju zida u Sahari kako bi se riješila evropska izbjeglička kriza, kazao je španski… »

Video: Putin testirao novi ruski snajper

Al Jazeera 20.09.2018
Ruski predsjednik je na izložbi Koncerna Kalašnjikov htio isprobati najnoviji snajper, gađajući metu sa 600 metara udaljenosti. Russian President Vladimir Putin visited the Kalashnikov Concern’s shooting range and tested the brand new sniper rifle… »

Video: Hitno slijetanje aviona, posada nije izjednačila pritisak

Al Jazeera 20.09.2018
Tridesetak putnika krvarilo je iz nosa i ušiju nakon što je posada zaboravila aktivirati izjednačenje pritiska u kabini. Panic situation due to technical fault in @jetairways 9W 0697 going from Mumbai to Jaipur. Flt return back to Mumbai after 45 mts… »

Pupovac: Šest puta sam se zakleo na hrvatski Ustav

Al Jazeera 20.09.2018
Milorad Pupovac poručio da poštuje sve koji su se borili vođeni idejom slobode svoje zemlje, no neki demokraciju kroje po mjeri vojnih šatora. Zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru, Milorad Pupovac, poručio je u… »

Alibaba neće otvoriti milion radnih mjesta u SAD-u

Al Jazeera 20.09.2018
Utemeljitelj kineske internetske kompanije kaže da je obećanje dano na temelju američko-kineskog partnerstva, a te premise više nema. Utemeljitelj kineskog diva u segmentu internetske trgovine Alibabe Jack Ma povukao je obećanje o otvaranju milijun… »

Plenković: Frontex treba pomoći susjednim zemljama

Al Jazeera 20.09.2018
Hrvatskoj važno jačanje prve vanjske granice EU-a i zemalja između Hrvatske, Bugarske i Grčke da se spriječi migracijski pritisak na Hrvatsku. Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, uoči početka neformalnog summita EU-a u… »

Mediji: Svađa u Evropskoj uniji zbog Brexita

Al Jazeera 20.09.2018
Njemačka kancelarka traži kooperativnost u pregovorima oko Brexita, britanska premijerka od Evropljana traži ustupke. Evropska unija se svađa oko Brexita, navodi Deutsche Welle u analizi neformalnog samita lidera EU-a u Salzburgu, ističući kako… »

Đukanović: 'Normalno' je što nema pomaka u istrazi o napadu na novinarku

Al Jazeera 20.09.2018
Želje da se dođe do naručioca i izvršioca napada na Oliveru Lakić nisu u skladu s onim što su realne sposobnosti državnog aparata, kaže predsjednik Crne Gore. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je u četvrtak da "nije poželjno", ali… »

Assad se izvinio Rusima za obaranje aviona

Al Jazeera 20.09.2018
Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je izviđački avion Il-20 sa 15 ruskih državljana srušen u ponedjeljak protuzračnim topovima sirijskog režima. Kremlj je u četvrtak saopštio da je primio telegram sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u… »