Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 24.09.2018

Rusija Siriji šalje sistem S-300 u roku od dvije sedmice

Al Jazeera 24.09.2018
Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mjere za poboljšanje sigurnosti ruske vojske u Siriji, kaže Šojgu. Rusija će u naredne dvije sedmice predati Siriji savremeni protuzračni sistem S-300, izjavio je ministar odbrane Rusije… »

Aleksej Navaljni uhapšen čim je izašao iz zatvora

Al Jazeera 24.09.2018
Prijeti mu povratak u zatvor zbog poziva na proteste, u kontekstu nezadovoljstva povezanog sa penzionom reformom. Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni, tek izašao iz zatvora, uhapšen je u ponedjeljak i prijeti mu povratak u zatvor zbog poziva na… »

U Iranu dan žalosti nakon napada u Ahvazu

Al Jazeera 24.09.2018
Četiri napadača u subotu su napala vojnu paradu u zapadnom gradu Ahvazu. Zbog napada izvedenog u subotu u Ahvazu, u kojem je poginulo 25 osoba, u ponedjeljak je u Iranu dan žalosti. Više od 60 osoba je ranjeno u napadu izvedenom na jugozapadu Irana… »

Netanyahu: Isporuka sistema S-300 Siriji opasna po regiju

Al Jazeera 24.09.2018
Putin je rekao izraelskom premijeru da ruske akcije imaju za cilj da zaštite svoju vojsku, navodi se u saopćenju Kremlja. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će snabdijevanje "neodgovornih igrača"… »

Fondacija Georgea Sorosa tužila Mađarsku

Al Jazeera 24.09.2018
Pravni postupak pokrenut da bi se suprotstavili zakonima protiv nevladinih organizacija i migranata, navode iz Fonda. Fond za otvoreno društvo američkog milijardera filantropa mađarskog porijekla Georgea Sorosa saopćio je kako je uložio tužbe… »

Video: Jak vjetar u Podgorici razbuktao požare

Al Jazeera 24.09.2018
U naselju Zagorič izgorjela kuća, vatra zahvatila i trafo stanicu, pa je dio grada ostao bez struje. Olujni vetar koji je u ponedeljak popodne zahvatio Podgoricu, razbuktao je nekoliko požara u prigradskim naseljima, u kojima je izgorela jedna kuća… »

Brisel traži od Britanije 2,7 milijarde eura carina

Al Jazeera 24.09.2018
Ustanovljeno da su britanski uvoznici koristili fiktivne račune i 'lažne' carinske deklaracije kako bi smanjili iznos carina koje trebaju platiti. Europska komisija priopćila je u ponedjeljak kako je poslala Britaniji drugo upozorenje da nadoknadi 2,7… »

Hrvatska predsjednica pjevala Thompsonovu pjesmu

Al Jazeera 24.09.2018
Hrvatska predsjednica je, nakon mise, na druženju sa hrvatskom dijasporom, zapjevala Thompsonovu pjesmu "Lijepa li si". Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslije mise u New Yorku zapjevala je pjesmu "Lijepa li si", Marka Perkovića… »

Nigerijski pirati oteli posadu broda, među njima državljani Hrvatske i BiH

Al Jazeera 24.09.2018
Nigerijski pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda koji je prevozio pšenicu. Nigerijski pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima su i državljani Hrvatske i Bosne i Hercegovine, javljaju agencije… »

Počeo trgovinski rat SAD-a i Kine

Al Jazeera 24.09.2018
Zanemarivši upozorenja, Trumpova administracija uvela carinske takse 10 posto na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine. Sjedinjene Američke Države i Kina krenuli su u ponedjeljak u trgovinski rat stupanjem na snagu novih carinskih taksi na 260 milijardi… »