Izvor: Srbija danas/Vojvodina arhiva vesti 24.09.2018

Upoznajte ostatke kasnoantičkog imperijalnog kompleksa: Žitni trg u samom centru Sremske Mitrovice (video)

Srbija danas 24.09.2018
Izgradnja kompleksa vezuje se za doba tetrarhije. Deo ostataka kasnoantičkog imperijalnog kompleksa otkriven je slučajno 1957. godine prilikom izgradnje modernog stambenog objekta. Sa ovim značajnim nalazištem započeta su sistematska istraživanja… »

Manifestacija Dečja svadba u Kovačici: Spoj tradicije i dečijih igrarija! (video)

Srbija danas 24.09.2018
Održava se svake godine pred polazak u školu. Manifestacija Dečja svadba održava se u Kovačici svake godine pred povratak dece u školske klupe i predstavlja jednu od najlepših manifestacije na ovim prostorima. Ova dečja igra ima dugu tradiciju i… »

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu ima 157 godina, a ovo je njegova bogata istorija (video)

Srbija danas 24.09.2018
Jedna od najvažnijih institucija u zemlji. Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu je najstariji profesionalni teatar u Srba. Osnovano je 1861. godine u Novom Sadu i od onda neprestano funkcioniše. Pozorište je davalo predstave po svim mestima u… »

Prvakinja srpskog glumišta odrasla u Bačkoj Palanci: Ovo je istina o poreklu Rahele Ferari (video)

Srbija danas 24.09.2018
Bila je udata za kolegu glumca. Velika jugoslovenska glumica čiji su likovi obeležili domaću kinematografiju detinjstvo je provela u Bačkoj Palanci. U nju je došla iz Zemuna, kao proterana Jevrejka, iz nje otišla da bi postala glumica novosadskog… »

Upoznajte Vladimira iz Sombora: Bavi se ručnom izradom nakita i otkriva nam da li se od starih zanata može živeti (video)

Srbija danas 24.09.2018
Ručna izrada narukvica i ogrlica za dame predstavlja samo deo aksesoara kojim se bavi "Vladimir dizajn" Nastavljamo priču o starim zanatima u Somboru, ovoga puta o značaju i ljubavi prema starim zanatima govori nam Vladimir Jovankin iz firme "Vladimir… »

Muzej Grada Novog Sada - mesto različitih ideja, interkulturalnog dijaloga i kulture (video)

Srbija danas 24.09.2018
Osnovan pre 64 godine. Muzej Grada Novog Sada osnovan je 1954. godine i pripada kategoriji gradskih muzeja kompleksnog tipa, čija delatnost obuhvata razvoj grada od njegovog nastanka do savremenog doba. Sačinjavaju ga: Odeljenje za arheologiju sa… »

Zavirite u biser srpske umetnosti: Galerija slika Save Šumanovića ostaviće vas bez daha (video)

Srbija danas 24.09.2018
Izložbeni prostor galerije iznosi 600 m². Sava Šumanović, najznačajniji srpski slikar prve polovine 20. veka je svoju mladost i poslednje dane života proveo u Šidu, gde se danas nalazi njegova galerija. Osnovana je 1952. godine zahvaljujući… »

Pohađali su je velikani: Gimnazija "Uroš Predić" u Pančevu jedna od najstarijih u Srbiji (foto)

Srbija danas 24.09.2018
Gimnazija je i danas prepoznatljiva po svom duhu. Ideju o osnivanju srpske gimnazije u Pančevu pokrenulo je srpsko građanstvo tridesetih godina 19. veka. Foto: Vojvodina Gimnazija je i danas prepoznatljiva po svom duhu, a njeni učenici redovno osvajaju… »