Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 20.10.2018

Svjetske organizacije zahtijevaju istragu o smrti Kašogija

Slobodna Evropa 20.10.2018
Međunarodne organizacije Amnesti internešenal (AI) i Reporteri bez granica (RSF) zatražile su nezavisnu istragu pod okriljem Ujedinjenih nacija o smrti saudijskog novinara Džamala Kašogija pošto je Rijad zvanično priznao da je 2. oktobra novinar… »

Odbojkašice Srbije osvojile Svetsko prvenstvo

Slobodna Evropa 20.10.2018
Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je danas Svetsko prvenstvo u Japanu, pošto je u finalu pobedila Italiju sa 3:2 u setovima. Srbija je do prve istorijske zlatne medalje na Svetskom prvenstvu došla rezultatom ;21:25, 25:14, 23:25, 25:19… »

Mogerini i Han: Veoma važan korak za Makedoniju

Slobodna Evropa 20.10.2018
"Makedonski parlament je napravio veoma važan korak napred u implementaciji Dogovora iz Prespe, preko glasanja koje je omogućilo ustavne promene. Očekujemo da se procedure na državnom nivou za dalju implementaciju nastave bez odlaganja, ka usvajanju… »

London: Stotine hiljada Britanaca traže novi referendum o Brexitu

Slobodna Evropa 20.10.2018
Stotine hiljada Britanaca demonstrirale su danas u Londonu zahtevajući novi referendum, o budućem sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Organizatori skupa navode da je još jedno izjašnjavanje gradjana potrebno pošto su se pojavile… »

Rijad potvrdio smrt Kašogija, 18 uhapšenih

Slobodna Evropa 20.10.2018
Saudijska Arabija potvrdila je noćas preko državne televizije da je novinar Džamal Kašogi ubijen u konzulatu te zemlje u Istanbulu, u koji je ušao 2. oktobra. Navodno je tokom njegovog saslušanja došlo do sukoba 60-godišnjeg Kašogija i… »

Kolumbija: Četiri vojnika stradala u helikopterskoj nesreći

Slobodna Evropa 20.10.2018
U padu helikoptera na zapadu Kolumbije poginula su četiri vojnika tokom operacije protiv šverca droge, saopštilo je Ministarstvo odbrane. "Potreseni smo zbog smrti četiri vojnika za vreme helikopterske operacije u Kauki", izjavio je kolumbijski… »

Radio Frans tužio lidera radikalne levice zbog vredjanja novinara

Slobodna Evropa 20.10.2018
Francuski Radio Frans (France) javio je danas da je podneo tužbu protiv lidera radikalne levice Žan-Lika Melanšona zbog vredjanja novinara koje je nazvao "glupacima i lažovima". "Uprava radija je u kontaktu s advokatom" koji je podneo tužbu, prenela… »

Merkel: Razrešiti okolnosti Kašogijeve smrti

Slobodna Evropa 20.10.2018
Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas razjašnjenje okolnosti smrti saudijskog novinara Džamala Kašogija, pošto je Saudijska Arabija objavila da je on stradao u "tuči" u konzulatu te zemlje u Istanbulu. Tokom konferencije njene… »

Zajedničke niti 'Žena sa Une' i žena izbjeglica

Slobodna Evropa 20.10.2018
Od početka godine do danas na područje Unsko-sanskog kantona stiglo je preko 10.000 migranata. Najveći broj i dalje ih boravi u Bihaću. Među njima veliki je broj žena i djece. Zato se od početka migrantske krize nevladina organizacija „Žene sa… »

Grčka najavila da posle 80 godina duplira širinu teritorijalnih voda

Slobodna Evropa 20.10.2018
Premijer i novi ministar spoljnih poslova Grčke Aleksis Cipras potvrdio je danas da će Grčka predsedničkim ukazom proširiti svoje teritorijalne vode sa šest na 12 nautičkih milja. Cipras je to rekao u Ministarstvu spoljnih poslova prilikom… »