Izvor: Dojče vele arhiva vesti 28.10.2018

CDU i Zeleni ostaju na vlasti

Dojče vele 28.10.2018
CDU i Zeleni imaju tanku većinu i mogu da ostanu na vlasti. U parlamentu Hesena - ubuduće 6 stranaka jer je sa oko 13 odsto u njega prvi put ušao AfD. Zeleni slave istorijski uspeh u Hesenu, dok je SPD među gubitnicima. Zbog komplikovanog izbornog… »

Poruka Evropi posle Pitsburga

Dojče vele 28.10.2018
Jedanaest ljudi je ubijeno u pucnjavi u sinagogi u Pitsburgu. Napadač se predao policiji. Ovo nas podseća na smrtonosnu snagu antisemitizma u vreme kada je on obeležje politike evropskih desničara, piše Martin Gak. Najsmrtonosniji antisemitski napad… »

Novi Hladni rat i istok Evrope

Dojče vele 28.10.2018
Atomski rat u Evropi – o tome se radi u sporu između Putina i Trampa oko ugovora INF. Između frontova je podeljena istočna Srednja Evropa – s kim će ko, i protiv koga, to nije sasvim jasno. Predsednik SAD Donald Tramp hoće da poništi ugovor INF… »

Sledeći veliki test za Angelu Merkel

Dojče vele 28.10.2018
Pokrajinski izbori, danas u Hesenu uticaće na celu Nemačku. Savezna kancelarka Angela Merkel nada se predahu, za sebe, svoju stranku i veliku koaliciju. Ali izgledi za to i nisu baš dobri. Vremena su takva, da se na pokrajinskim izborima u Nemačkoj… »

Nemačka se i dalje bavi sama sobom

Dojče vele 28.10.2018
Desno-nacionalna AfD je sada zastupljena u svim pokrajinskim parlamentima. No savezna vlada će se u narednim mesecima uglavnom baviti sama sobom, smatra glavna urednica DW, Ines Pol. Tokom vikenda kada je ceo svet tugovao zbog ubistva 11 Jevreja u… »

Prvi korak ka miru u Siriji

Dojče vele 28.10.2018
Novi format samita na kojem učestvuju Turska, Rusija, Francuska i Nemačka probudio je nade za političko rešenje u Siriji. Ali ovo je samo prvi korak, smatra Udo Bauer. Momenat održavanja samita o Siriji je dobro izabran. Prvi put od izbijanja rata… »

Agrokor kreće u novi život

Dojče vele 28.10.2018
Odlukom Visokog trgovačkog suda bivši koncern Ivice Todorića sigurno prelazi u strane ruke i to više ništa ne može sprečiti. Hrvatskoj, pak, ostaje da se bavi posledicama krize. Odlukom Visokog trgovačkog suda o žalbama na nagodbu u Agrokoru… »