Izvor: SEEbiz arhiva vesti 28.10.2018

Brammertz: Članovi SRS će morati da se pojave pred sudom

SEEbiz 28.10.2018
BEOGRAD - Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serge Brammertz u izjavi za N1 rekao je da će članovi Srpske radikalne stranke morati da se pojave pred sudom zbog optužbi za nepoštovanje Tribunala u Haagu. Brammertz koji je… »

Albanija: Počeo rat protiv narko bandi

SEEbiz 28.10.2018
TIRANA - Albanski ministar unutarnjih poslova Fatmir Xhafaj je početkom tjedna tek rekao novinarima neka ne isključuju svoje mobitele. To je bilo dovoljno da bi se shvatilo kako se sprema nešto doista veliko. A onda je i došla vijest koja se čekala… »

Balkan u iščekivanju novog nemačkog zakona o useleništvu: Sprema se masovni egzodus

SEEbiz 28.10.2018
BEOGRAD - U državama Zapadnog Balkana s nestrpljenjem se očekuje novi nemački zakon o useljeništvu, koji će prema najavama liberalizovati mogućnost dobijanja zaposlenja u Nemačkoj i za koji se veruje kako će još više podstaći odlaske ljudi… »

Mrčela: Srbija nije uradila puno u borbi protiv korupcije

SEEbiz 28.10.2018
BEOGRAD - Srbija će najverovatnije dobiti dodatni rok da ispuni preporuke GRECO, rekao je predsedavajući tog antikorupcijskog tela Saveta Evrope Marin Mrčela i dodao da Srbija nije uradila puno na tom polju. „Postupak koji je GRECO pokrenuo kada je u… »

Đukanović: Kineski kapital u jugoistočnoj Evropi radi ono što bi trebala EU

SEEbiz 28.10.2018
PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izrazio je bojazan da bi nakon izbora za Evropski parlament 2019. godine klima za proces proširenja mogla biti nepovoljnija nego što je danas. On je istakao da je jedini dobar pravac evropske politike… »

Otkriven glavni osumnjičeni za brutalno ubojstvo dva policajca u Sarajevu

SEEbiz 28.10.2018
SARAJEVO - Sarajevski policijski istražitelji identificirali su glavnog osumnjičenika za ubojstvo dvojice njihovih kolega počinjeno u petak. Riječ je Njegoslavu Milinkoviću iz Istočnog Sarajeva koji je ranije privođen zbog sudjelovanja u krađama… »

Prosječna slovenska plaća 1.082 eura

SEEbiz 28.10.2018
LJUBLJANA - Prosječna mjesečna neto plaća u Sloveniji iznosila je u kolovozu 1.082,88 eura, a bruto zarada 1.669,51 euro, objavio je slovenski statistički zavod. U odnosu na srpanj, kolovoška prosječna neto zarada je povećana realno za 0,9 posto, a… »

Dinarska štednja utrostručena u odnosu na kraj 2012.

SEEbiz 28.10.2018
BEOGRAD - Srbija ove godine Svetsku nedelju štednje, koja se obeležava od 29. oktobra do 2. novembra, dočekuje sa više nego trostruko većim iznosom dinarske štednje nego krajem 2012. godine, kažu u Narodnoj banci Srbije. Prema podacima koje je NBS… »

Ljajić: Ideja oživljavanja zajedničke države sa Crnom Gorom je iluzija

SEEbiz 28.10.2018
PODGORICA - Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić je ocenio da je ideja "oživljavanja" zajedničke države Srbije i Crne Gore "iluzija", i da one odnose treba da zasnivaju na tome da su obe nezavisne i samostalne. U razgovoru dana objavljenom u… »

Sto godina od raspada Austro-Ugarske

SEEbiz 28.10.2018
BEČ - Stoljeće nakon raspada zajedničke im države, Austrija i Mađarska vrlo različito gledaju na svoju habsburšku prošlost - jedna bira carski kič, a druga gromki nacionalizam. Obje zemlje nastale su na političkim ruševinama Austro-Ugarske… »