Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 13.11.2018

Gruevski u Mađarskoj, raspisana međunarodna potjernica

Al Jazeera 13.11.2018
Potvrdu da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski u Mađarskoj dale su tamošnje vlasti, uz potvrdu da je tražio azil. Makedonska policija raspisala je međunarodnu potjernicu za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim koji je osuđen na dvije godine… »

London tvrdi da je dogovoren nacrt sporazuma o Brexitu

Al Jazeera 13.11.2018
Sporazum uključuje takozvani backstop, zaštitni mehanizam, zahvaljujući kojem bi granica na irskom otoku ostala otvorena nakon Brexita, navode irski mediji. Britanska vlada saopštila je u utorak da su se britanski i evropski pregovarači dogovorili o… »

Trump napao Macrona, francuski predsjednik bez komentara

Al Jazeera 13.11.2018
Američki predsjednik kaže da francuski kolega ima 'nizak rejting' javnog mnijenja te da zbog toga 'skreće na druge teme'. Američki predsjednik Donald Trump je u nekoliko svojih tweetova "napao" francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog, kako je… »

Špricevi i elektrošokeri u prtljagu tima koji je poslan da ubije Khashoggija

Al Jazeera 13.11.2018
Saudijskog novinara Jamala Khashoggija ubili su i raskomadali ubijen 2. oktobra u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu. Špricevi, elektrošokeri i walkie-talkie uređaji bili su u prtljagu saudijskog tima koji je poslan u Istanbul da ubije novinara… »

Evropski radnici napuštaju Veliku Britaniju zbog Brexita

Al Jazeera 13.11.2018
Broj državljana Evropske unije koji rade u Velikoj Britaniji od prošle godine opao je za 132.000, što je najveći pad od 1997. godine, saopćio je Nacionalni zavod za statistiku. Posljedice Brexita već se osjećaju na britanskom tržištu rada, dok je… »

Svađa s Melanijom Trump koštala funkcije Miru Ricardel

Al Jazeera 13.11.2018
Ured prve dame smatra da Mira Ricardel više ne zaslužuje čast da radi u Bijeloj kući, rekla je portparolka Melanije Trump. Američki predsjednik Donald Trump namjerava smijeniti zamjenicu savjetnika za nacionalnu sigurnost Miru Ricardel nakon što se… »

U Jemenu 150 mrtvih u posljednja 24 sata

Al Jazeera 13.11.2018
Provladine snage žele ofanzivom "pojačati pritisak" na pobunjene Huse koji kontroliraju Hodeidu i prijestolnicu Sanu. Krvave borbe nastavile su se u ponedjeljak u lučkom gradu Hodeidi, na zapadu Jemena, gdje je u posljednja 24 sata poginulo 150 ljudi… »

FBI: Porast broja zločina iz mržnje

Al Jazeera 13.11.2018
Američki Federalni istražni biro je saopćio da su se zločini počinjeni zbog mržnje povećali za 17 posto u 2017. godini. Američki Federalni istražni biro je saopštio da su se zločini počinjeni zbog mržnje povećali za 17 odsto u 2017. godini… »

Italija: Prvi sastanak glavnih libijskih rivalskih vođa

Al Jazeera 13.11.2018
Italija je domaćin međunarodne konferencije o budućnosti Libije, u kojoj vlada haos od 2011. godine. Premijer Libije Fayez al-Sarraj, čija je Vlada smještena na zapadu zemlje, sastao se u Palermu, na Siciliji, s komandantom Khalifom Haftarom, koji… »

Norveška: Rusija ometala GPS signale tokom vježbe NATO-a

Al Jazeera 13.11.2018
Norveško Ministarstvo odbrane je navelo da je ometanje zabilježeno između 16. oktobra i 7. novembra na Koljskom poluotoku. Norveško Ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske snage na Arktiku ometale GPS signale tokom nedavne NATO vježbe u… »