Izvor: Dojče vele arhiva vesti 22.11.2018

Ko će platiti ceh trgovinskog rata?

Dojče vele 22.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da Priština neće pod pritiscima povući drakonske carine na robu iz Srbije. Sa Kosova tvrde da Srbija stalno krši pravila CEFTA. Pitanje je ipak da li će cenu platiti građani Kosova? Vlada Kosova smatra da… »

Kredibilitet EU na ispitu

Dojče vele 22.11.2018
Kosovske vlasti dodatno su pojačale trgovinski rat sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. U Beogradu povećanje taksi na 100 odsto vide pre svega kao autodestruktivan potez, ali i kao opasnost po bezbednost čitavog regiona. Mere vlasti u Prištini usledile… »

Famozna 2025. više se i ne spominje

Dojče vele 22.11.2018
Da su zemlje Zapadnog Balkana još daleko od punopravnog članstva u EU, pokazala je i panel-rasprava u organizaciji nemačkog ogranka Aspen-instituta na kojoj je došlo do otvorene svađe među političarima iz regiona. Ono što je trebalo da bude mirno… »

Orbanova VIP izbeglica

Dojče vele 22.11.2018
Mađarska je u rekordnom vremenu odobrila zahtev za azil koji je podneo bivši makedonski premijer Nikola Gruevski. Ministar pravosuđa Laslo Tročanj nagovestio je da će Gruevski možda veoma brzo da napusti Mađarsku. U Mađarskoj je već mesecima… »

Tramp je pustio princa niz vodu

Dojče vele 22.11.2018
Sumnja da je svirepo ubistvo novinara naredio saudijski prestolonaslednik tako je vrela da bi mogla da opeče i Trampa. Zato je Tramp elegantno poručio da mu nije toliko stalo do princa Mohameda, komentariše Kersten Knip. Predsednik SAD Donald Tramp je… »

Bokserski šampion na sudu

Dojče vele 22.11.2018
Protiv boksera Feliksa Šturma (Adnana Ćatića) Državno tužilaštvo u Kelnu podnelo je tužbu zbog nanošenja teške telesne povrede. Preti mu kazna do deset godina zatvora, prenosi nemačka štampa. Podnošenje tužbe Državnog tužilaštva u Kelnu… »

Sukob dostiže novi vrhunac

Dojče vele 22.11.2018
Spor između vlade i predsednika ulazi u novu rundu. Predsednik Rumunije Klaus Johanis samo delimično je podržao rekonstrukciju vlade – što je izazvalo nezadovoljstvo i nove teorije zavere. Liberalno-konzervativni predsednik Klaus Johanis nije… »

Primer Hitlera je upozorenje

Dojče vele 22.11.2018
Koliko brzo demokratija može da bude uzdrmana? Veoma brzo! To može da se vidi i iz drugog dela Hitlerove biografije autora Folkera Ulriha koju je nedavno objavila izdavačka kuća „Fišer ferlag“. Desničarski populisti napadaju nemačku kulturu… »

„Ne dogovara se posao na stadionu Šalkea“

Dojče vele 22.11.2018
„Šteta je već učinjena. Tenisu i ljudima bliskim SNS je data ogromna količina zemljišta što upropašćava seljake“, kaže u intervjuu za DW poslanik i bivši pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić. DW: Od 2014. Aleksandar Vučić… »