Izvor: Al Jazeera/Balkan arhiva vesti 23.11.2018

Komšić i Džaferović prijavit će Dodika, zastava RS-a uklonjena

Al Jazeera 23.11.2018
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dodik na prijem akreditiva novog ambasadora Srbije unio je zastavu entiteta Republika Srpska. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog i bošnjačkog naroda Željko Komšić i Šefik… »

Kosovo: Uhapšeni Srbi saslušani u policiji, sutra pred sudom

Al Jazeera 23.11.2018
Zatraženo je 30 dana pritvora za trojicu od četvorice uhapšenih u vezi s ubistvom Olivera Ivanovića; sutra odlučivanje o pritvoru. Srbi uhićeni u Mitrovici zbog sumnje u umiješanost u ubojstvo Olivera Ivanovića saslušani su u petak pred… »

CG: Optužena za pokušaj državnog udara pobjegla u Ambasadu Srbije

Al Jazeera 23.11.2018
Branka Milić otišla je u zgradu Ambasade Srbije u glavnom gradu Crne Gore nakon što je napustila suđenje na Višem sudu u Podgorici. Branka Milić, jedna od 14 optuženih kojima se u Crnoj Gori sudi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora… »

Bivšem generalu JNA Đukiću devet godina zatvora zbog rušenja brane

Al Jazeera 23.11.2018
Sud je zaključio da je Borislavu Đukiću dokazano da je zapovjedio aktiviranje 30 tona eksploziva kojim je oštećena brana. Na splitskom Županijskom sudu u petak je zbog ratnog zločina nad civilima na devet godina zatvora osuđen umirovljeni general… »

Vučić: Povucite 'varvarske' tarife i odmah ćemo razgovarati

Al Jazeera 23.11.2018
Predsjednik Srbije obratio se povodom jutrošnjih hapšenja u sjevernom dijelu Mitrovice. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je konferenciju za medije nakon sastanka sa članovima Vlade te zemlje povodom jutrošnjih hapšenja u sjevernom dijelu… »

Bošković: Crna Gora iskreni prijatelj zemalja regije

Al Jazeera 23.11.2018
Crnogorski ministar odbrane kaže da izjave iz Beograda koje kritiziraju podršku Kosovu govore o onome ko ih izgovara. Ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković kazao je u petak kako je ta zemlja iskreni prijatelj svih zemalja regije, a izjave… »

Orban o davanju azila Gruevskom

Al Jazeera 23.11.2018
Mađarski premijer rekao je da će ta zemlja pravedno tretirati saradnike kao što je Gruevski. Mađarski premijer Viktor Orban kaže da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski doprinio zaštiti mađarske granice, a da, s druge strane, organizacije… »

Janša osuđen zbog vrijeđanja novinarki

Al Jazeera 23.11.2018
Bivšem slovenskom premijeru izrečena je kazna od tri mjeseca zatvora uvjetno zato što je novinarke nazvao medijskim prostitutkama. Čelnika slovenske opozicije i bivšeg premijera Janeza Janšu okružni sud u Celju u petak je nepravosnažno uvjetno… »

Vlada Albanije protiv odluke Kosova o povećanju taksi

Al Jazeera 23.11.2018
Albanski ministar finansija Arben Ahmetaj smatra da odluka Prištine nije dobra ni za Kosovo, ni za Srbiju. Vlada Albanije izjasnila se u petak protiv odluke Vlade Kosova da poveća porez na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 posto. Albanski… »

Ambasada SAD-a zabrinuta zbog taksi, Hahn traži smirivanje situacije

Al Jazeera 23.11.2018
'Ne vidimo kako Kosovo ima koristi od podizanja trgovinske barijere', poručila je američka ambasada u Prištini. Američka ambasada u Prištini oštro je danas kritikovala odluku kosovske vlade da uvede takse od 100 posto na srpske proizvode, prenosi… »