Izvor: Al Jazeera/Društvo arhiva vesti 08.12.2018

Sever: Prava radnika i penzionera branit ćemo i referendumom

Al Jazeera 08.12.2018
Građani Hrvatske proteste ne osjećaju kao svoje, a pri tome prigovaraju da sindikati nisu dovoljno efikasni, kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Bez obzira na protivljenje oporbe, sindikata, ali i dobrog dijela javnosti, Hrvatski sabor… »

Tri priče o Slobodanu Miloševiću: Srbija traga za Voždovim mozgom

Al Jazeera 08.12.2018
Prema pisanju medija, mozak bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije nikada nije vraćen porodici, niti isporučen Srbiji. Sudeći po sve većem zanimanju medija, mnogi su se u Srbiji ponovo dali u potragu. Ne traže novog vođu, jer su… »

Bosanci nisu Francuzi i nije ih briga što su cijene goriva previsoke

Al Jazeera 08.12.2018
Iako već sedmicama padaju cijene nafte na svjetskom tržištu, cijene goriva u Bosni i Hercegovini ostaju 1,2 eura, nešto jeftinije nego u Francuskoj. Svako povećanje cijena nafte u svijetu prati povećanje cijena goriva u Bosni i Hercegovini… »

'Zlatno pero' za pretvaranje Potočara u obradivo zemljište

Al Jazeera 08.12.2018
Ljiljana Bulatović Medić, autorka mnoštva sramnih knjiga o Ratku Mladiću, ovogodišnji je laureat nagrade 'Zlatno pero', koju Društvo novinara Vojvodine dodeljuje za značajan doprinos razvoju novinarstva. Srbijanska politika iz dana u dan pokazuje… »

Pravda za Dženana i Davida: Bh. tužioci s kraljevskim ovlaštenjima

Al Jazeera 08.12.2018
Slučajevi 'Memić' i 'Dragičević' ogolili su praksu sumnjivih i neadekvatnih istraga, u koje su se upleli neformalni centri moći, politika i jaki pojedinci. Samo na dva primjera, a to je sasvim dovoljno da ukaže na ozbiljne devijacije, krivičnim… »

Infografika: Rekordno američko bombardiranje Afganistana

Al Jazeera 08.12.2018
Dolaskom Donalda Trumpa i novim inicijativama Jima Mattisa, broj bačenih bombi na ovu azijsku zemlju naglo je porastao. Iako je Afganistan sve manje zastupljen u svjetskim medijima, koalicija predvođena SAD-om je u ovoj godini bacila najviše bombi na… »

Novinarski kosturi u američkom ormaru

Al Jazeera 08.12.2018
Američki zvaničnici osuđuju ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ali ostaju tihi na američke zločine protiv novinara. Riješenost američkog predsjednika Donalda Trumpa da "ostane nepokolebljiv partner Saudijske Arabije", iako je ovaj… »