Izvor: N1 Info/Svet arhiva vesti 08.12.2018

Na protestu "Žutih prsluka" 125.000 ljudi, uhapšeno skoro hiljadu

N1 Info 08.12.2018
Protest pokreta "Žutih prsluka" održavaju se u Parizu i drugim gradovima Francuske. Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner izjavio je da je situacija u Parizu pod kontrolom. On je rekao da je na demonstracijama povređeno 135 osoba, među kojima… »

Šest poginulih u stampedu u noćnom klubu u Italiji

N1 Info 08.12.2018
Šest ljudi je poginulo noćas u stampedu koji je izbio u italijanskom noćnom klubu nedaleko od Ankone, objavio je list Korijere dela sera. Pretpostavlja se da je stampedo u noćnom klubu "Lanterna Azzurra" izbio nakon što je u prostorije kluba pušten… »

Nova liderka nemačke CDU želi da ujedini stranku

N1 Info 08.12.2018
Nova liderka nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer imenovala je mladog konzervativca na važnu stranačku funkciju, kako bi učvrstila svoj položaj i u pokušaju pomirenja s rivalima. Kramp-Karenbauer (56)… »

Kina preti Kanadi: Posledice zbog hapšenja Meng Vandžu

N1 Info 08.12.2018
Kina je upozorila Kanadu da će snositi teške posledice ukoliko smesta ne oslobodi potpredsednicu i finansijsku direktorku kineske kompanije Huavej Meng Vandžu, javlja BBC. Iz Pekinga su slučaj koji se vodi protiv Meng ocenili kao "ekstremno gadan"… »

Objavljeni prvi zvuci s Marsa - "drugačiji od svega što smo čuli na Zemlji"

N1 Info 08.12.2018
Sonda InSajt koja se od prošle nedelje nalazi na površini Marsa, snimila je zvuke marsovskog vetra, tutnjavu niske frekvencije. Snimak je objavio NASA centar za razvoj. Procenjuje se da je vetar bio brzine 16 do 24 kilometara na sat, a naučnici navode… »

Preminuo bivši predsednik Kolumbije Belisariio Betankur

N1 Info 08.12.2018
Nekadašnji predsednik Kolumbije Belisario Betankur preminuo je u 96. godini, saopštila je bolnica u kojoj se lečio. Navedeno je da je Betankur umro juče, u 14.30 po lokalnom vremenu. "Duboko žalim zbog smrti velikog prijatelja, velikog Kolumbijca… »

Novi načelnik Generalštaba vojske SAD Mark Mili

N1 Info 08.12.2018
Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da je za novog načelnika Generalštaba američke vojske izabrao iskusnog komandanta, generala Marka Milija (Milley). Mili je bio komandant u ratovima u Iraku i Avganistanu, a ako Senat potvrdi njegovo imenovanje, on… »

Skandal u Egiptu - danski par se slikao nag na vrhu piramide u Gizi

N1 Info 08.12.2018
Egipatska policija pokrenula je istragu nakon što se danski par popeo na Keopsovu piramidu u Gizi i fotografisao nag na vrhu jedne od najvećih turističkih atrakcija u zemlji. Ministar za starine Khaled al-Anani podneo je krivičnu prijavu tužiocima… »

Umrla Ljudmila Aleksejeva, ruska aktivistkinja za ljudska prava

N1 Info 08.12.2018
Pionirka u zaštiti ljudskih prava Ljudmila Aleksejeva, višedecenijska disidentkinja u SSSR i Rusiji, preminula je u Moskvi u 92. godini. Postala je poznata šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka kada je protestovala zbog tretmana sovjetskih… »

Le Pen: Sporazum o migracijama je - pakt s đavolom

N1 Info 08.12.2018
Predsednica francuske ekstremne desnice Marin Le Pen uporedila je Globalni sporazum o bezbednim, uređenim i regularnim migracijama, koji treba da bude usvojen naredne nedelje, sa "paktom sa đavolom, koji je pretvoriti svet u ogromni prihvatni centar"… »