Izvor: Peščanik/Društvo arhiva vesti 08.12.2018

Pilićari

Peščanik 08.12.2018
Manjkav je to tim koji stoji iza predsednice vlade Ane Brnabić. Da je reč o solidnom timu, on ne bi njene izjave iznova pregledao pošto su one jednom već date i napravile štetu. Pravi tim bi ubedljivo objasnio Brnabić da mora da se pripremi i… »

Povratak langolirsa

Peščanik 08.12.2018
Šta se dešava sa niškim aerodromom? Umesto objašnjenja, dovoljno je pogledati scenu iz već zaboravljenog TV filma, „Langolirs“, snimljenog po istoimenoj noveli Stivena Kinga. U ovoj seriji, grupa putnika čiji je avion na neznan način prošao… »

Yubilej – Napadaju nas zbog suradnje

Peščanik 08.12.2018
Generalna i dominantna percepcija Jugoslavije na Kosovu vezana je uz koncepte represije i terora. Kad većina ljudi kaže Jugoslavija, oni misle na Srbiju. Pored toga, postoji i tendencija brisanja činjenice da je Kosovo uopće pripadalo Jugoslaviji… »

Shkelzen Maliqi – intervju

Peščanik 08.12.2018
O raspadu Jugoslavije ispisano je na stotine radova, doktorskih disertacija, knjiga, eseja. Većini je zajedničko to što smatraju da je raspad počeo na Kosovu gde se sve i završilo nakon rata i bombardovanja Srbije. Jedna knjiga, međutim, zavređuje… »

Murat Çelikkan – interview

Peščanik 08.12.2018
<span style="display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;" data-mce-type="bookmark" class="mce_SELRES_start"></span> Razgovor sa turskim aktivistom Muratom Çelikkanom koji se već 30 godina bavi kršenjima ljudskih prava u… »

Zabranjen ulaz Nataši Kandić

Peščanik 08.12.2018
Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda i zagovornica Inicijative za REKOM, u više je navrata tokom zadnjih mjeseci tražila službeni sastanak s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, a ova ju je svaki… »

Djeca na čekanju

Peščanik 08.12.2018
Svakako nije lako biti dijete. Ni kada su ti roditelji cool i brižni, a kamoli ako te tertiraju kao mali komad namještaja što ga, već prema želji i raspoloženju, mogu premještati ovamo, tamo, ili još gore tu i tamo šutati nogom. Svi znamo da nema… »

Yubilej – Prostor za slobodniji život

Peščanik 08.12.2018
Prva Jugoslavija koja je kasnije nazivana ‘tamnica naroda’, pozdravljena je 1918. kao najbolje rješenje i tada je sigurno bila bolja opcija od Austro-ugarske. U nešto više od dva desetljeća postojanja monarhije u čijoj su skupštini pucali na… »