Izvor: Slobodna Evropa/Svet arhiva vesti 08.12.2018

Pariz blokiran pred protest

Slobodna Evropa 08.12.2018
Pariski spomenici i trgovačke četvrti su pod blokadom a desetine hiljada policajaca raspoređuje se širom Francuske, uslijed straha od jačanja nasilja prilikom novih antivladinih protesta. Vlada predsjednika Emanuela Makrona upozorila je da će… »

Kramp-Karrenbauer želi ujediniti CDU

Slobodna Evropa 08.12.2018
Nova liderica njemačke vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer imenovala je danas mladog konzervativca na važnu stranačku funkciju, kako bi učvrstila svoj položaj i u pokušaju pomirenja s rivalima. Kramp-Karrenbauer… »

Kina upozorava Kanadu na posljedice hapšenja direktorice Huaweija

Slobodna Evropa 08.12.2018
Kina je upozorila Kanadu da će snositi teške posljedice ukoliko smjesta ne oslobodi potpredsjednicu i finansijsku direktoricu kineske kompanije Huawei (Huavej) Meng Wanzhou (Vanžu). Iz Pekinga su slučaj koji se vodi protiv Meng nazvali "ekstremno… »

Objavljeni prvi zvuci s Marsa

Slobodna Evropa 08.12.2018
Sonda InSajt (InSight) koja se od prošle nedelje nalazi na površini Marsa, snimila je zvuke marsovskog vetra, tutnjavu niske frekvencije. Snimak je juče objavio NASA centar za razvoj. Procenjuje se da je vetar bio brzine 16 do 24 kilometara na sat, a… »

Umro Belisario Betankur, bivši predsednik Kolumbije

Slobodna Evropa 08.12.2018
Nekadašnji predsednik Kolumbije Belisario Betankur preminuo je u 96. godini, saopštila je bolnica u kojoj se lečio. Navedeno je da je Betankur umro juče, u 14.30 po lokalnom vremenu. "Duboko žalim zbog smrti velikog prijatelja, velikog Kolumbijca… »

Trump: Nema dokaza o uticaju Rusije u američke izbore

Slobodna Evropa 08.12.2018
Američki tužioci nisu pronašli dokaze o dosluhu sa Rusijom, uprkos dugoj i skupoj istrazi o umiješanosti Moskve u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine, izjavio je američki predsjednik Donald Trump. On je o ishodu istrage pisao na Twitteru, dan… »

Le Pen: Pakt o migracijama je pakt s đavolom

Slobodna Evropa 08.12.2018
Predsednica francuske ekstremne desnice Marin Le Pen uporedila je danas Globalni sporazum o bezbednim, uređenim i regularnim migracijama, koji treba da bude usvojen naredne nedelje, sa "paktom sa đavolom, koji će pretvoriti svet u ogromni prihvatni… »

Nesreću u Italiji prouzrokovalo rušenje stepenica

Slobodna Evropa 08.12.2018
Svjedoci stampeda u kojem je u noćnom klubu "Lanterna Azura" u italijanskom gradu Korinaldo poginulo šest ljudi izjavili su da je nesreću prouzrokovalo rušenje stepenica preko jarka na ulazu u klub, saopštili su lokalni zvaničnici. Oni navode da su… »