Kultura arhiva vesti 08.12.2018

"Bekstvo iz Šošenka" najbolji film u poslednjih 30 godina

Radio 021 08.12.2018
Prema istraživanju koje je sproveo "Šou kejs sinema", najbolji film u poslednjih 30 godina je "Bekstvo iz Šošenka", najbolji glumac je Tom Henks, a glumica Džudi Denč. Ovo je njihova top lista 10 najboljih filmova: 1. Bektvo iz Šošenka, 1994. 2… »

Reper Kendrik Lamar "kralj" Gremija sa osam nominacija

RTV 08.12.2018
LOS ANĐELES - Američki reper Kendrik Lamar dobio je osam nominacija za muzičke Gremi nagrade, među kojima su i nominacije za najbolji album i pesmu godine. Agencija AP navodi da je Lamar postao "kralj Gremija" i da mu je album koji prati film "Black… »

Turska izložila drevne mozaike koje joj je vratio univerzitet iz SAD

Beta 08.12.2018
Posle više od pola veka od kada su ih pljačkaši odneli, u Turskoj su danas izloženi antički mozaici, vraćeni iz umetničke zbirke jednog američkog univeriteta. Američki univerzitet je 12 mozaka kupio od jedne njujorške galerije 1965. godine, a… »

Greta Van Fleet nominovani za najbolje nove hedlajnere i četiri Gremija

B92 08.12.2018
Svetski mediji nazivaju ih "spasiocima rokenrola", a oni se zovu Greta Van Fleet i ovaj nezaustavljivi kvartet iz okoline Detroita podigao je pravu buru na svetskoj sceni oživljavanjem istinskog rokenrol zvuka. Njihov muzički izraz već im je doneo… »

Ovacije za "Ujka Vanju" u JDP-u

RTV 08.12.2018
BEOGRAD - Predstava "Ujka Vanja" nastala po Čehovljevom remek-delu u režiji Egona Savina premijerno je izvedena večeras na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Posle predstave "Kralj Betajnove" nastale po delu Ivana Cankara u režiji Milana… »

150 godina od osnivanja Treće beogradske gimnazije

B92 08.12.2018
Povodom 159 godina osnivanja Treće beogradske gimnazije u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) održana je svečana akademija. Direktor Gimnazije Milenko Macura istakao je da ta škola okuplja najbolje učenike već 16 decenija i podsetio da više od… »

Premijera "Ujka Vanje" u JDP-u

RTS 08.12.2018
U Jugoslovenskom dramskom pozorištu premijera "Ujka Vanje" Antona Čehova koji se igra posle 70 godina – ovog puta u adaptaciji i režiji Egona Savina. Savinov ''Ujka Vanja'' je bez psovki i politike. Progovara o nesrećnim ljudima, zbog neostvarenih… »

Stiže Uspeh: Balkanska serija u produkcije HBO osvojiće svet! glavna uloga poverena Uliksu Fehmiu! (video)

Kurir 08.12.2018
Prva regionalna serija u HBO produkciji "Uspeh", drama koja kroz zločin i životne priče običnih ljudi istražuje osećanja bespomoćnosti, pasivnosti i frustracije, ali i ljubavi i saosećanja, premijerno će biti prikazana 6. januara. Scenario koji… »

Ambasadori jezika, maternjeg i stranog

Politika 08.12.2018
Udruženje profesora francuskog jezika Srbije (UPFJS) radnom svečanošću obeležilo je 20-godišnjicu svog rada. U sali „Vidikovac“ hotela „Palas“ okupili su se bivši i sadašnji članovi Udruženja, predstavnici ambasade Francuske, direktor… »

Sve što niste znali o Dizniju: Širio propagandu - Paja Patak jedna od njih

B92 08.12.2018
Volter Ilajas, poznatiji kao Volt Dizni (Walt Disney), mnogim generacijama je ulepšao detinjstvo najlepšim bajkama koje je ekranizovao. Sa svojim bratom Rojem Diznijem (Roy Disney), osnovao je "Produkciju Volt Dizni", koja je danas poznata kao "The Walt… »