Izvor: Al Jazeera/Balkan arhiva vesti 24.01.2019

Inzko: Najava osporavanja naziva RS-a neodgovorna i kontraproduktivna

Al Jazeera 24.01.2019
'Suzdržite se od polarizirajućih postupaka i fokusirajte na uspostavu vlasti', poručio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Najava inicijative za osporavanje naziva bh. entiteta Republike Srpske pred Ustavnim sudom Bosne… »

BiH zatražila privremeno ukidanje uvoznih taksi Kosova

Al Jazeera 24.01.2019
Uporedo treba traži rješenje za nesmetano kretanje ljudi i reguliranje viznog režima, a po ugledu na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Razgovor o odluci vlasti Kosova o taksama od 100 posto na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine bila je… »

Vučić: Inicijativa SDA je neodgovoran potez

Al Jazeera 24.01.2019
'Nadam da neće postojati potreba za bilo kakvom destabilizacijom prilika na području Bosne i Hercegovine', rekao je predsjednik Srbije. Najavljena inicijativa Stranke demokratske akcije da se ukine ime bh. entiteta Republika Srpska nije ni dobar ni… »

Gradonačelnik Vukovara uklonio snimak djece koja ne ustaju na himnu

Al Jazeera 24.01.2019
Ivan Penava snimak učenika srpske nacionalnosti uklonio pod utjecajem ombudsmana za djecu, kaže da je cilj postignut. Sa stranica Grada Vukovara u srijedu poslijepodne uklonjena je snimka učenika vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti koji… »

Hahn ima prijedlog za takse, čeka odgovor Vučića i Thacija

Al Jazeera 24.01.2019
Evropski komesar za proširenje kaže da je spreman predvoditi razgovor o taksama između predsjednika Srbije i Kosova kako bi se našlo rješenje. "Podneo sam predlog prema kojem bismo se zajedno pozabavili svim relevantnim trgovinskim pitanjima koja se… »

Grčka: Glasanje o ratifikaciji Prespanskog sporazuma odgođeno za petak

Al Jazeera 24.01.2019
Glasanje je odgođeno zbog velikog broja zastupnika koji žele govoriti tokom debate o promjeni imena Makedonije. Kabinet predsjednika grčkog parlamenta Nikosa Voutsisa saopćio je u četvrtak da je glasanje o ratifikaciji sporazuma sa susjednom… »

BiH i Kosovo bez dogovora o ukidanju carina

Al Jazeera 24.01.2019
Priština odbila prijedlog Sarajeva da se carine suspendiraju na šest mjeseci, traži najprije viznu liberalizaciju. U Sarajevu je bez dogovora završen sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Kosova, koji su razgovarali o ukidanju taksi od 100 posto… »

Specijalno tužilaštvo Kosova: Radoičić jedan od osumnjičenih za ubistvo Ivanovića

Al Jazeera 24.01.2019
Od Osnovnog suda u Prištini tužilaštvo je tražilo da izda nalog za hapšenje Milana Radoičića, kojeg traže zbog istrage o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP. Specijalno tužilaštvo Kosova zatražilo je od Osnovnog suda u Prištini da izda… »

Građani BiH, Crne Gore i Srbije se najviše žalili Sudu u Strazburu

Al Jazeera 24.01.2019
Najmanje tužbi 2018. godine stiglo je iz Velike Britanije, Danske, Njemačke i Irske. Građani Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine su među onima koji su se u 2018. godini najviše žalili Evropskom suda za ljudska prava u Strazburu. Najmanje tužbi… »

Mediji: Proteste u Srbiji podržala još 144 univerzitetska profesora

Al Jazeera 24.01.2019
Profesori sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu podržavaju sve vidove otpora režimu koji zloupotrebljava oruđa vlasti. Još 144 profesora i nastavnika Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu podržala su građanske… »