Izvor: Al Jazeera/Društvo arhiva vesti 24.01.2019

Posao u hrvatskom turizmu za strance, ali i penzionere

Al Jazeera 24.01.2019
Zapošljavanje stranih radnika nije dugoročno rješenje, a useljenička politika nije donesena, upozoravaju stručnjaci. Poslodavci u ugostiteljstvu i hotelijerstvu s jadranske obale već su krenuli u potragu za sezonskom radnom snagom. Osim onih koji se… »

Trump, Macron i siromaštvo liberalizma

Al Jazeera 24.01.2019
Ako liberali žele poraziti Trumpa, postoji samo jedan put: ponovo zadobiti povjerenje glasača koji čine veći dio njegove baze. Svaki zapadnjački liberal bi se složio da je Donald Trump katastrofa za američko društvo, dok je Emmanuel Macron bio… »

Sjaj Burse, nekadašnje prijestolnice Osmanskog carstva

Al Jazeera 24.01.2019
Mnogi koji su posjetili Bursu će reći da neodoljivo podsjeća na Sarajevo, jer je mnogo sličnosti između ova dva grada. S gotovo tri miliona stanovnika Bursa je četvrti je grad po veličini u Republici Turskoj. Nekada je bio u sastavu Rimskog, potom… »

Državljanstva BiH se odreklo više od 80.000 osoba, Hrvatska primila milion

Al Jazeera 24.01.2019
Srbija i Hrvatska umaju više upisa u državljanstvo nego ispisa, dok je u BiH i na Kosovu suituacija obrnuta. Građani zemalja regije napuštaju ove prostore u potrazi za poslom i boljim životom. U dijaspori uglavnom žive i rade sa dokumentima i… »

National Interest: Američki ratovi stvorili gomile dugova

Al Jazeera 24.01.2019
Urednik američkog lista Jacob Heilbrunn smatra kako su američki ratovi u inostranstvu donijeli samo gomile dugova i skromnu stratešku korist. Urednik američkog lista National Interest Jacob Heilbrunn smatra kako su američki ratovi u inostranstvu… »

Republiko Srpska, imena ti tvoga!

Al Jazeera 24.01.2019
Narod broji krvna zrnca dok im šefovi broje novce i međusobno se žale kako Brisel ukida novčanicu od 500 eura. Hoćete jedan vic? SDA i SNSD na zajedničkom sastanku dogovorili nastavak pljačke po svojim nacionalnim torovima, a narodu bacili kost da… »

Zahtjev SDA za promjenu imena Republike Srpske: Dogovorena utakmica s Dodikom?

Al Jazeera 24.01.2019
Sukob je odličan ambijent za skrivanje loših rezultata vladavine, korupcije i kriminala. Stranka demokratske akcije, najveća bošnjačka politička partija u Bosni i Hercegovini i stranka koja skoro 30 godina kreira politiku u ovoj zemlji, povukla je… »