Izvor: PC Press/Nauka & Tehnologija arhiva vesti 24.01.2019

Portal eKapija osvojio nagradu publike na izboru Top 50 za 2018. godinu

PC Press 24.01.2019
Publika je rekla svoje a sada je red na nas i da ozvaničimo. Na glasanju publike poslovni i investicioni portal eKapija je pobrao najviše vaših simpatija, pa smo dobili i prvog nosioca jedne od Top50 nagrada za 2018. godinu. Kao što znate, najbolje… »

Kablovski operatori od sada mogu da ukinu TV Prva, Pink, Happy i O2

PC Press 24.01.2019
Odlukom Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ukinuta je obaveza kablovskih operatora da prenose programe televizija sa nacionalnom frekvencijom. Reč je o televizijama: Prva, O2, Happy i Pink. Kako REM navodi, ova obaveza je ukinuta zbog… »

Top 50 – Konačan sud publike!

PC Press 24.01.2019
Sat otkucava tik tak, danas je taj dan kada se glasanje za Top 50 nagradu publike se završava! Samo nas nekoliko sati deli od saznanja ko je osvojio srca čitalaca. To znači da ukoliko ima onih koji nisu stigli da glasaju, imaju vremena do podneva kada… »

Tehnološke kompanije su u 2018. godini potrošile 64 miliona dolara na lobiranje

PC Press 24.01.2019
Najveće svetske tehnološke kompanije su tokom 2018. godine potrošile na lobiranje više novca nego ikad ranije u istoriji. Prema izveštaju koji je objavio Reuters, najveći lobista prošle godine bio je Google, koji je na tu aktivnost utrošio 21,2… »

Meizu kreirao pametan telefon bez ijednog ulaza

PC Press 24.01.2019
Neki proizvođači mobilnih telefona su pratili Apple i oslobodili se ulaza za slušalice, ali Meizu je otišao korak dalje. Kompanija je najavila nov telefon pod nazivom Zero, koji nema ulaz za slušalice, ulaz za punjenje i rešetku za zvučnike. Ne… »

Novi ransomeware napada opremu za rudarenje Bitkoina

PC Press 24.01.2019
Nova linija ransomeware-a cilja opremu za rudarenje Bitcoina, a većina napada zabeležena je u Kini – zemlji u kojoj se nalazi najviše farmi za rudarenje. Ransomeware je poneo ime hAnt, te je prvi put primećen u avgustu 2018. godine, da bi se novi… »

Vault: Eksperti razvili bržu i efikasniju kriptovalutu

PC Press 24.01.2019
Stručnjaci sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) razvili su novu kriptovalutu koja drastično smanjuje broj korisnika koji moraju da se priključe mreži i verifikuju transakcije – za čak 99% u odnosu na trenutno aktuelne valute… »

Jeff Bezos testirao raketu za komercijalne letove

PC Press 24.01.2019
Američki milijarder Jeff Bezos testirao je raketu New Shepard kako bi je koristio za komercijalne letove. Ukoliko sve prođe kako treba uskoro ćemo uživati u bestežinskom stanju. Kako je stvar bontona da svaki milijarder ima svoj svemirski projekat… »

Amazon: Novi robot-kurir za premijum isporuke

PC Press 24.01.2019
Sve je jasnije da će budućnost isporuka paketa doći u obliku robotizovanih flota, čiji će mehanički pripadnici biti zaduženi za isporučivanje pošiljki od proizvodnih pogona do kućnog praga. Jedan od učesnika u ovoj evoluciji mogao bi da bude… »

Raketa Starship Hopper oštećena nakon snažnih vetrova u Teksasu

PC Press 24.01.2019
Elon Musk je saopštio da je Hopper verzija Starship letelice oštećena usled jakih vetrova u Teksasu, te da će za popravku biti potrebno nekoliko nedelja. Na društvenim mrežama se ubrzo pojavila i fotografija oštećene letelice, na kojoj se vidi da… »