Izvor: RTS/Balkan arhiva vesti 24.01.2019

Izetbegović odustaje od inicijative ako SNSD promeni ponašanje

RTS 24.01.2019
SDA je spremna da odustane od najavljene inicijative za promenu naziva Republike Srpske, ako vladajući SNSD u tom entitetu BiH u narednik šest meseci promeni ponašanje, izjavio je lider te stranke Bakir Izetbegović. Predsednica RS Željka Cvijanović… »

Stranke iz RS: Inicijativa SDA udar na Ustav i Dejton

RTS 24.01.2019
U Banjaluci je održan sastanak predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika s predsednicima parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske posle kojeg je saopšteno da je najava inicijative Stranke demokratske akcije (SDA) o promeni imena… »

Zahtev za raspisivanje Interpolove poternice za Kneževićem

RTS 24.01.2019
Interpol Podgorica je po naredbi Višeg suda poslao zahtev evropskoj centrali Interpola u Lionu za raspisivanje međunarodne poternice za odbeglim biznismenom Duškom Kneževićem, prenela je RTCG pozivajući se na Pobjedu. Protiv Duška Kneževića je… »

Region pod snegom

RTS 24.01.2019
U svim zemljama region su zimske temperature uobičajene za ovo doba godine, a sneg koji pada i vetar otežavaju saobraćaj na putevima Hrvatske i BiH, pa se vozači upozoravaju na oprez. Zimski uslovi širom kopnenog dela Hrvatske, na istoku te zemlje i… »

Atina, glasanje o Prespanskom sporazumu u petak

RTS 24.01.2019
Grčki parlament glasaće u petak o ratifikaciji Sporazuma iz Prespe, koji je Grčka potpisala sa Makedonijom o promeni ustavnog imena makedonske države u Republiku Severnu Makedoniju, javlja AP. Time bi bio razrešen i spor koji 27 godina opterećuje… »

Misija OEBS-a u BiH: Inicijativa SDA je nepoželjna

RTS 24.01.2019
Kao odgovor na najavu inicijative SDA o imenu Republike Srpske, Misija OEBS-a u BiH naglasila je da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta - Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku. Misija je pozvala rukovodstvo SDA… »

Srbe u Slavoniji muči problem zakupa državnog zemljišta

RTS 24.01.2019
Nedaleko od Vukovara, u opštini Trpinja, i pored velikih problema, najveći broj Srba nije napuštao vekovna ognjišta. Danas ih je u Istočnoj Slavoniji oko pet hiljada i uglavnom se bave poljoprivredom. Na kapiji porodične kuće u slavonskom selu… »

Zemljotres jačine 5,3 jedinica potresao Rodos

RTS 24.01.2019
Grčko ostrvo Rodos u Egejskom moru potresao je zemljotres jačine 5,3 jedinica. Za sada nema izveštaja o eventualnoj šteti ili povređenima. Atinski Institut za geodinamiku je saopštio da je zemljotres registrovan u 16.30 po lokalnom vremenu ispod… »

Privodi se kraju rekonstrukcija episkopske biblioteke u Pakracu

RTS 24.01.2019
Stara episkopska biblioteka u Pakracu pretrpela je i u poslednjem ratu velika oštećenja. Biblioteka je jedna od najvrednijih srpskih biblioteka u dijaspori a osnovao ju je još patrijarh Arsenije Treći Čarnojević. U toku su završni radovi na njenoj… »