Izvor: Sputnik/Društvo arhiva vesti 27.01.2019

EKSKLUZIVNO: Sputnjik našao rođaka čuvenog ruskog grofa Miloradovića (video)

Sputnik 27.01.2019
Priča o čuvenom grofu Mihailu Andrejeviču Miloradoviču, gubernatoru Petrograda, poreklom Srbinu, generalu koji se istakao u ratovima s Turcima i Napoleonom, mnogima je poznata. Sputnjik otkriva da potomci čuvene plemićke porodice iz Hercegovine i… »

Otkriven novi tip krvnih sudova u kostima čoveka

Sputnik 27.01.2019
Nemački naučnici sa Univerziteta Duizburg–Esen pronašli su u ljudskom telu prethodno nepoznatu mrežu malih krvnih sudova, koja se nalazi u kostima i doprinosi brzom i efikasnom širenju krvi i imunih ćelija po celom telu, piše list „Sajens… »

Uloga S-300 i „Strele“ na Bliskom istoku: Da li je na pomolu novi rat?

Sputnik 27.01.2019
Dva događaja su obeležila ovu nedelju na Bliskom istoku. Izraelska avijacija je bombardovala aerodrom u Damasku, a Tel Aviv je testirao sistem PRO „Strela 3“. U prvom slučaju Izrael je napadao, a u drugom je svojim susedima predstavio čime će se… »

Ko stoji iza „crvenih šalova“ koji su udarili na „žute prsluke“

Sputnik 27.01.2019
Da li je to Pariz dobio kontramiting? Posle „žutih prsluka“ prestonicom Francuske šetaju i „crveni šalovi“. Kišno vreme u Parizu nije išlo na ruku organizatorima koji su očekivali okupljanje oko 10.000 pripadnika tog pokreta, koji je, kako… »

Od naredne godine bez dodavanja šećera u srpske sokove — a šta sada pijemo

Sputnik 27.01.2019
Srpski potrošači nemaju razloga za brigu, jer u najvećoj meri se na našem tržištu već nalaze voćni sokovi proizvedeni po EU standardu, u kojima nema dodatog šećera. Veliki broj proizvođača voćnih sokova u Srbiji su značajni izvoznici na… »

U Beogradu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Sputnik 27.01.2019
Centralnu državnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu na Novom Beogradu, predvodio je izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje… »

Balkanski ris pred istrebljenjem, dva primerka ubijena na Kosovu

Sputnik 27.01.2019
Najugroženija vrsta evropske divlje mačke balkanski ris, ukoliko ne budu preduzete hitne mere, uskoro bi mogla da u potpunosti nestane. Procenjuje sa da ova populacija ukupno broji oko 120 primeraka. Još se može naći na planinama istočne i zapadne… »

„Veleizdaja“: Film snimljen 1929. godine predvideo Drugi svetski rat i 11. septembar

Sputnik 27.01.2019
Nema verzija filma „Veleizdaja“ i originalna najava za zvučni čuvaju se u Britanskom filmskom institutu, dok je jedina kopija zvučne verzije filma na Aljasci. U dvadesetom veku kolale su brojne teorije zavere, a posebno one u koje je, na ovaj ili… »

Kritični dani: Sprema li se invazija na Venecuelu

Sputnik 27.01.2019
One države koje su priznale Huana Gvaida za novog predsednika Venecuele, ukoliko dobiju poziv za pomoć, samom činjenicom da su ga priznale imaju osnov da intervenišu i da tu intervenciju pravdaju, kaže prof. dr Dušan Vasić, bivši ambasador u… »

Može li Srbija otkriti pravu istinu o krvavom raspadu Jugoslavije koju skrivaju fioke UN

Sputnik 27.01.2019
Teško je vratiti točak unazad, ali obelodanjivanje otkrivenih izveštaja sa ratnih terena na prostoru bivše SFRJ, koji su arhivirani jer se nisu uklapali u već kreiranu sliku o Srbima kao lošim momcima, značilo bi uspostavljanje makar naknadne… »