Izvor: Al Jazeera/Balkan arhiva vesti 30.01.2019

Crna Gora: Petero umrlo od virusa gripe

Al Jazeera 30.01.2019
Najveći broj oboljelih je uzrasta od 20-64 godine, oko 60 posto, dok se stalno povećava broj oboljele djece, što se objašnjava povratkom u škole i vrtiće. Tokom prethodne sedmice u Crnoj Gori je petero osoba preminulo od virusa gripe, saopćeno je… »

Vlada usvojila plan za promjenu imena u Sjeverna Makedonija

Al Jazeera 30.01.2019
Novo ime počet će se primjenjivati sedam dana nakon što Grčka ratificira Protokol za pristupanje NATO-u. Vlada Makedonije usvojila je plan za primjenu obaveza iz Prespanskog sporazuma, kojim je predviđeno da ime države formalno bude promijenjeno u… »

Sobranje izglasalo povjerenje ministru Dimitrovu

Al Jazeera 30.01.2019
Inicijativa opozicione VMRO-DPMNE za smjenu ministra vanjskih poslova nije dobila podršku većine u parlamentu Makedonije. Parlament Makedonije nije prihvatio interpelaciju protiv ministra spoljnih poslova Nikolu Dimitrova, koju je podnela najveća… »

Članovi Predsjedništva BiH u Briselu se sastali s Tuskom

Al Jazeera 30.01.2019
Susretu Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića s predsjednikom Evropskog vijeća prethodio je radni doručak s Johannesom Hahnom. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom posjete Briselu u srijedu su se sastali s… »

Haradinaj: Ukidamo takse u zamjenu za priznanje

Al Jazeera 30.01.2019
'Neću dozvoliti formiranje zajednice općina sa srpskom većinom jer ne želim Republiku Srpsku na teritoriji Kosova', rekao je Haradinaj. Premijer Kosova Ramush Haradinaj spreman je na ukidanje nametnutih pristojbi Srbiji pod uvjetom "uzajamnog… »

Crna Gora odustala od kažnjavanja neustajanja na himnu

Al Jazeera 30.01.2019
Zakonodavni odbor je podržao prijedlog izmjena i dopuna zakona, ali u njemu nema odredbe o kažnjavanju na neustajanje na himnu. Crnogorska Vlada odustala je, za sada, od odredbe da građani koji ne budu ustali prilikom intoniranja himne plate kaznu do… »

Tauberova reakcija: Neka Dragan Čović ukine ustaške nazive ulica

Al Jazeera 30.01.2019
Reakcija sarajevskog intelektualca Elija Taubera na tvit predsjednika HDZBiH Dragana Čovića u kojem izražava pijetet žrtvama holokausta. "Svima kao opomena – da se više nikad ne ponovi", napisao je na Twitteru predsjednik HDZBiH Dragan Čović, uz… »

Azimov: Rusija nema ništa protiv LNG terminala u Hrvatskoj

Al Jazeera 30.01.2019
Ruski ambasador smatra da će Hrvatska uvijek biti zainteresirana za jeftini ruski plin, a Moskva ga je spremna dobavljati. Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je u srijedu u Rijeci da Rusija nema ništa protiv izgradnje plutajućeg LNG… »

NSA tvrdi da ISIL još ima hiljade boraca

Al Jazeera 30.01.2019
Nacionalna obavještajna služba SAD-a smatra da grupa Islamska država Irak i Levant i dalje kontrolira hiljade boraca u Siriji i Iraku. Direktor američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Daniel Coats izjavio je da oružana grupa Islamska država… »

Veseli: Više nije riječ o taksama nego o odnosima sa SAD-om

Al Jazeera 30.01.2019
'Konfrontacija i sučeljavanje s državom koja je garant našeg suvereniteta i naše teritorije nije dobra za Kosovo', rekao je predsjednik Skupštine Kosova. Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je izjavio da bi Kosovu trebalo da budu bitniji… »